Svijet oko nas 04.08.2017. 23:31. Zadnja izmjena: 04.08.2017. 23:31.

Dani mjesta

FRKANOVEC Najbolji su leteći špek fileki i bograč mucastih fotografa

Iako između Općine Sveti Juraj na Bregu i Mjesnog odbora Frkanovec u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, zategnuti odnosi nisu se odrazili na 11. po redu Dane Frkanovca. Dapače, i ove su se godine uz bogat i raznolik program okupili brojni Frkanovčani i njihovi gosti, a najzanimljiviji događaj svakako je bilo kulinarsko natjecanje Frkanovski tejerček.

Čak 15 ekipa ukrstilo je svoje kuhače, pa kulinarsko umijeće pokazalo u dvije kategorije - slobodnoj te tzv. mamičinoj kuhinji u kojoj se spravljaju tradicionalna jela. U obje se kategorije moglo fino omastiti brk, a kategorija mamičine kuhinje iznjedrila je specijalitete kakvi se više ne jedu često. Primjerice, juhu od želučeki kakvom se nekad, pričaju nam supružnici Mladen i Marta Mesarić iz ekipe DŠR-a Grabanice I iz Nedelišća, goste krijepilo treći dan gostuvanja. Njihovi kolege iz DŠR-a Grabanice II u umaku su krčkali veprove odreske koji se, kaže glavni kuhar Mladen Podvezanec, nemaju prilike često jesti. Time su se vodili i Dunjkovčani iz ekipe Međimurska gruda, pa posjetiteljima omogućili degustaciju bijelih bubrega odnosno bikovih testisa.

- Nisu svi oduševljeni i ima onih koji ne žele kušati, ali mnogi baš kod nas prvi put probaju i oduševe se, kaže glavni kuhar Branko Horvat koji je bijele bubrege pripremio na dva načina - u umaku od povrća te na žaru s restanim krumpirom. No, najbolje tradicionalno jelo spremili su domaći dečki iz Frkanovca - Ivan Škvorc, Vladimir Vrtarić i Srećko Rendalić okupljeni u ekipu Letači. Znali su, kažu, da će biti jedini u čijem će se kotlu krčkati špek fileki, i tripice su skuhali tako ukusne da su u jednakoj mjeri oduševile i komisiju i publiku.

I u kategoriji slobodne kuhinje žiri i posjetitelji odlučili su isto, pa najboljim tajerčekom proglasili onaj ekipe Mucastih, koji su svojim bogračem obranili i lani osvojenu titulu. Iza simpatičnog imena ekipe koje su si nadjenuli jer su, kažu tankoćutne i umjetničke duše, skrivaju se članovi Fotokluba Čakovec - chef Vjeran Petrović, Mario Blažević, Davorin Mance i stručnjak za ljuto Darko Mareš.

U sklopu Dana Frkanovca održala se i likovna kolonija, geocaching, na Frkanovskom sejmu domaći su proizvođači izložili svoje proizvode, a manifestacija je uvijek prilika da se susretnu i raseljeni Frkanovčani.


Na fotografijama pronađite sve ekipe:

  • Najbolje domaće jelo, špek fileke, skuhali su Ivan Škvorc, Vladimir Vrtarić i Srećko Rendalić iz ekipe Letači
  • U kategoriji slobodne kuhinje titulu su obranili Mucasti - Vjeran Petrović, Mario Blažević, Davorin Mance te Darko Mareš
  • Najviše se pričalo o bijelim bubrezima Dunjkovčana iz Međimurske grude, kuhara Branka Horvata, Dušanke Krizman i Smiljana Pozveka
  • Željko "Beli" Medved u društvu Gruntovčana - Dudeka, Cinobera i Presvetlog 
  • Mladi iz Udruge "Frkanovčani" odradili su lavovski posao u organizaciji
  • Roštilj je spravljao Frka Team: Renato Latin, Marko Kovačić, Mihaela Pintarić, Manuela Kovačić te Dorijan i Lukas Kovačić
  • Ekipa 3K - Kiki, Kuba i Koki, kuhali su gulaš, pa okupljene uveseljavali uz harmoniku
  • U udruzi Sport za sve S. J. na Bregu obožavaju sportsku hranu, pa su pripremali - sportske languše
  • Veprovi medaljoni DŠR-a Grabanice II, kuhari Mladen Povezanec, Radovan i Dragica Marčec
  • Okrepljujuću želočekovu juhu s vrhnjem skuhali su Mladen i Marta Mesarić iz ekipe DŠR Grabanice
  • Pavel Hranilović, Josip Vrbanec i Zlatko Novak iz Udruge invalida rada Čakovec pripremili su kotlovinu 
  • Huncuti - Jurica Mesarić, Nikola Tuksar i Igor Novak iz Murskog Središća pripremili su "dar prirode i koca" - bograč s grahom
  • Gulaš je kuhala zelena ekipa zaštitara prirode - Siniša Golub, Iva Korunek, Velimir Bašek, Mihaela Mesarić i Suzana Jambrošić
  • Dvije su godine kuhali riblja jela, ove mesna - Stari prijatelji iz Podturna - Vladimir Žganjer, Valent Zadravec, Josip Novak
  • Pravi gulaš jede se vilicom a ne žlicom, kažu Ponošeni dečki iz Frkanovca - Marko Martan, Stanislav Klobučarić i Martin Danjko
  • Kruno Petričević i Radovan Škrobar iz DVD-a Vučetinec skuhali su vatrogasni gulaš - vrući tak kaj gori
  • Seljački složenac skuhali su Geocacheri Zlatko Mustić iz Križevaca, Saša Sovec iz Zagreba i Vlado Tkalec iz Bukovca

Gruntovec

Program su duhovitim dosjetkama obogatili Gruntovčani Dudek, Cinober, Presvetli i Cila iz Udruge Sigečko srce iz Sigeca. Puni hvale za organizatora, Udrugu Frkanovčani i njihova predsjednika Željka Medveda, od milja prozvanog beli medved, nisu se propustili obrecnuti na načelnika Svetog Jurja na Bregu Anđelka Nagrajsalovića.

- Nije štel dojti, niti peneze ni struju dati, i još je sve štel nekam dale pomeknuti, oštra je bila Jadranka Lakuš u ulozi Cile pa dodala da će iduće godine, ako ih kod kuće ne žele, oni Frkanovec primiti k sebi u Koprivničko-križevačku županiju.

Odabrali su već i izaslanike, ekipu Međimurska gruda čiji su ih bijeli bubrezi toliko oduševili da su ih nagradili sudjelovanjem na Gruntovčanijadi koja će se u studenom održati u Sigecu.