Svijet oko nas 29.10.2016. 08:14. Zadnja izmjena: 29.10.2016. 08:32.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Grad Prelog i šest donjomeđimurskih općina dobitnici nagrade za očuvanje okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dodijelilo je godišnje nagrade za dostignuća u zaštiti okoliša za 2016. godinu u više kategorija. Podijeljene su tri nagrade i sedam priznanja u četiri kategorije.

Jedna od nagrada dodijeljena je Gradu Prelogu u suradnji s općinama Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Donjeg Međimurja.

Grad Prelog u suradnji sa šest općina Donjeg Međimurja potpisao je pristupnicu međunarodnoj strategiji Zero Waste 2020. u veljači ove godine s ciljem da količinu otpada smanje sa 98 kg po stanovniku na 50 kg do 2020.

Osim saniranog odlagališta u Goricama u Prelogu, unaprijedili su sakupljanje otpada na kućnom pragu postavljanjem više vrsta kontejnera te organizirali sortirnicu korisnog otpada, kompostanu i Centar za ponovnu upotrebu predmeta skupljenih na glomaznom otpadu.

Među nagrađenim općinama i Donja Dubrava

Na svečanosti koja se održala u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, ministar zaštite okoliša i prirode dr.sc. Slaven Dobrović nagradu za Općinu Donja Dubrava uručio je načelniku Draženu Miseru.

Načelnik Miser zahvaljuje svim mještanima na sortiranju i odvajanju otpada čime zajednički čuvaju i štite okoliš Donje Dubrave.

Izvor: Mladen Grubić