Svijet oko nas 04.08.2020. 22:59. Zadnja izmjena: 04.08.2020. 22:59.

Čestitka

Gradonačelnik Čakovca S.Kovač: Oluja omogućila da Hrvatska postane slobodna i neovisna država

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Rijetko koji datum u novijoj hrvatskoj povijesti sve nas ispunjava ponosom kao što je to 5. kolovoza. Na taj dan hrvatske postrojbe oslobodile su Knin te time zabile jedan od posljednjih čavala u lijesu ideje tzv. Velike Srbije. Petogodišnja okupacija petine državnog teritorija, završila je konačnom i nepobitnom pobjedom Hrvatske. Vojno-redarstvena akcija „Oluja“ koja je započela dan ranije, omogućila je da Hrvatska postane suverena, slobodna i neovisna država.

Pobjeda u početkom 90-tih nametnutom ratu omogućila je da Hrvati konačno nakon stoljeća bivanja u raznim državnim zajednicama mogu sami odlučivati o svojoj sudbini. Odabrali smo europsku Hrvatsku, uključenu u zapadne ekonomske i vojne saveze, te unatoč tome što još uvijek kaskamo za zapadnoeuropskim državama, možemo reći da žrtve nisu bile uzaludne.

Obljetnice poput ove prilika su za se prisjetimo i još jednom odamo počast svim poginulim i ubijenim vojnicima, policajcima i civilima. Mi u Čakovcu s posebnim se pijetetom prisjećamo naših sugrađana koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Hrvatske. Neka im je vječna slava!

Svima Vam želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te sretan Dan hrvatskih branitelja.

gradonačelnik

Grada Čakovca

Stjepan Kovač