Svijet oko nas 23.05.2016. 10:55. Zadnja izmjena: 28.05.2016. 19:03.

Donji Vidovec

Istraživački kamp Mura-Drava u organizaciji Udruge studenata biologije BIUS Zagreb

Udruga studenata BIUS koju čine studenti Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb organizirala je od 7. do 14. svibnja u Donjem Vidovcu Istraživački kamp imena Mura-Drava 2016. Činilo ga je 80 mladih biologa koji su bili smješteni u šatorskom naselju Sportskog parka Klanica. - Već i prije samog dolaska na teren smo znali da je područje veoma bogato vrstama, no bioraznolikost i bogatstvo populacija nas je svejedno oduševila, kazala je Lucija Ivić koja je uz Marinu Veseli voditeljica ovog kampa/projekta.

Istraživači su radili po sekcijama. Tako je njihova Sekcija za ribe pronašla ribu crnku na dva nova vodotoka na kojima dosad nije nikada zabilježena na Rakovnici, netom poslije ulijevanja Bistreca u Rakovnicu i prije ulijevanja Rakovnice u Muru. Sekcija je ukupno pronašla 20-ak vrsta od kojih su 2 invazivne (sunčanica i nosati glavočić). Sekcija za ptice zabilježila je 80 vrsta ptica, među kojima je jedna rijetka - stepski sokol (Falco cherrug). Od ostalih zanimljivih vrsta zabilježili su eju močvaricu, trčku, crvenokljunu čigru, kulika sljepčića, crnu rodu, vodomara, crnu žunu, crvenoglavog djetlića...
Sekcija za pauke pronašla je Micromatu virescens poznatu po svojoj jarko zelenoj boji i mnogo pauka iz porodice Thomisidae tzv. račjih pauka, koji su šareni, obitavaju na cvijeću, a neki od njih mogu i mijenjati boje.

Herpetološka sekcija je također imala par zanimljivih nalaza, od kojih su najzanimljiviji nalazi crvenog mukača (Bombina bombina), ugroženu vrstu u Hrvatskoj, te češnjaču (Pelobates fuscus) o kojoj u Hrvatskoj imamo jako malo podataka i nalaza.
Nakon što nam je mlada istraživačica podnijela „inventuru“ istraženog, za kraj je rekla: - Ovo su tek početni podaci našeg istraživanja, dosta sekcija svoje nalaze još treba determinirati tako da nas sigurno očekuje još mnogo zanimljivih i rijetkih nalaza. A još nas čeka i ljetno istraživanje krajem srpnja, pojasnila je i dodala: - Cijeli BIUS je naprosto oduševljen međimurskim gostoprimstvom i ovim se putem još jednom zahvaljujemo Donjem Vidovcu, teti Đurđi (op. a. Đurđici Cenko, domaćici NK Vidovčan), načelniku Općine Grivecu, te Javnim ustanovama Međimurska priroda i Koprivničko-križevačkoj županije bez čije suradnje i pomoći ne bismo mogli izvesti ovaj projekt-završila je zadovoljno.