Svijet oko nas 27.03.2020. 19:27. Zadnja izmjena: 27.03.2020. 19:29.

Zaštita prava pacijenata

Izbjegavajte iznošenje informacija koje bi mogle predstavljati neistinite ili neprovjerene tvrdnje

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Međimurske županije skreće pažnju i pozornost svim pacijentima s područja Međimurske županije te je ovom prilikom uputilo dopis koji prenosimo u cijelosti:

„Poštovani,

u prvom redu želimo izraziti zahvalu medijima za objektivnim obavještavanjem i ulogom u ovo doba suočavanja sa situacijom koja predstavlja višestruki izazov za opću populaciju u cijelini. Posebnu zahvalu upućujemo zdravstvenim djelatnicima i ostalim sudionicima koji u ovo vrijeme bezuvjetno koriste svoje znanje, iskustvo i vrijeme radi pomoći svima nama.

Epidemija koronavirusa kao javnozdravstveni izazov koji zahtijeva donošenje izvanrednih mjera kojima svakodnevno svjedočimo, neodvojivo je povezana i s pitanjem prava pacijenata kao ljudskim pravima u takvim okolnostima.

Ovim putem kao Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata skrećemo pažnju i pozornost svim pacijentima s područja Međimurske županije koji zatraže ili im se pruža određena mjera ili usluga u cilju očuvanja i unaprijeđenja zdravlja, sprječavanja bolesti, liječenja, zdravstvene njege ili rehabilitacije da se, unatoč izvanrednosti situacije u kojoj se nalazimo, i nadalje jamče prava utvrđena nacionalnim i međunarodnim propisima, o čijoj zaštiti kao Povjerenstvo brinemo. Mjere koje nadležna tijela na nacionalnoj, lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini poduzimaju u ovome trenutku u borbi protiv koronavirusa pridonose sprječavanju širenja bolesti radi zaštite svih nas, no nisu ograničavajuće u odnosu na dosad postavljene standarde zaštite prava pacijenata na našem području.

Naglašavamo da osim prava, ova situacija traži od nas i punu svijest o svojim obvezama koje kao pacijenti imamo. Stoga ovim putem ujedno molimo sve pacijente i ostale građane na potpuno i odgovorno poštivanje svih uputa nadležnih tijela kako bismo kao društvo postigli najviši mogući stupanj odgovornosti prema sebi i drugima.

Pristup provjerenim i stručnim informacijama medija i nadležnih tijela od ključne je važnosti u ovoj situaciji koja može utjecati na zdravlje i život ljudi. Koristimo stoga ovu priliku i da zamolimo pacijente i ostale građane da, kao i inače, izbjegavaju iznošenje informacija koje bi mogle predstavljati neistinite ili neprovjerene tvrdnje, a što bi moglo pridonijeti širenju nepotrebne panike i šteti ugleda i dostojanstva drugih. Ističemo posebno da se u zdravstvenom sustavu i dalje u potpunosti jamči zaštita privatnosti i osobnih podataka svih pacijenata, a kojima pristup imaju i trebaju imati samo osobe uključenje u liječenje pacijenta i ostale propisima ovlaštene osobe.

Povjerenstvo je i nadalje za svaku sumnju u kršenje prava pacijenata dostupno putem e-mail adrese: [email protected].