Svijet oko nas 28.08.2020. 09:20. Zadnja izmjena: 28.08.2020. 09:29.

Proslava za navršenih 50 godina

Jedinstvena tradicija u Goričanu: Proslava Abrahamova

Goričan je u mnogočemu poseban i poznat i to: po Goričanskoj republiki, Cehovskom društvu,  Limenoj glazbi,  po Tumulima - grobovima iz željeznog doba, pa tako i po povorci, odnosno zajedničkoj proslavi mještana koji navrše 50 godina života.

Jedinstveno tradicionalno slavlje povodom Abrahamova ove je godine održano u subotu 15. kolovoza 2020.godine, a slavljenici su bili generacija rođena 1970. godine.

Običaj je još 1983. godine utemeljio Leonard Gudlin, tadašnji kapelnik Limene glazbe Goričan, a mještani Goričana i oni koji su to u srcu ostali otada ga ustrajno njeguju. U narodnoj nošnji uz pratnju Puhačkog orkestra Goričan i svojih životnih partnera slavljenici su ponosito defilirali i štimali se mjestom.

Povorka slavljenika je krenula iz Ulice Antuna Mihanovića od kuće Đurđice i Zlatka Šavore do Donje ulice do kuće Ivanke i Mirka Jakšića  gdje su se okrijepili. Put su nastavili centrom Goričana do mjesnog groblja gdje su odali počast svim prerano preminulim generacijskim prijateljima, a zatim prisustvovali misi koju je u čast slavljenicima predvodio domaći župnik velečasni Josip Drvoderić.

Slavlje je nastavljenoj uz ples i pjesmu u jednom ugostiteljskom objektu, do zore. (Tomislav Gudlin)