Svijet oko nas 28.09.2018. 07:27. Zadnja izmjena: 28.09.2018. 09:38.

Kvalitetniji život u vlastitom domu

Kako funkcionira Centar za pomoć u kući Međimurske županije?

U Međimurskoj županiji, kao uostalom i u cijeloj našoj zemlji, ljudima treće životne dobi sve je više potrebna adekvatna pomoć u svakodnevnom životu. Za većinu njih starost je najljepša kad se proživi u vlastitom domu. No, takav život, najčešće bez djece koja su zasnovala svoje vlastite obitelji izvan roditeljskog doma, nije nimalo lak. Takozvano zlatno doba, naime, često nije nimalo zlatno i prate ga bolesti, nemoći, nemogućnost praćenja trendova suvremenog života i brojni drugi.

Kako bi olakšali život sugrađanima starije životne dobi udruga ACT Grupa i Međimurska županija 2013. godine osnovali su Centar za pomoć u kući Međimurske županije. Centar za pomoć u kući Međimurske županije je neprofitna ustanova socijalne skrbi osnovana na principima civilno-javnog partnerstva koje je od samog početka imala dvojaku ulogu – educirati i zaposliti geronto-domaćice (i na taj način doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i društvenoj uključenosti dugotrajno nezaposlenih žena) koje će se pružati usluge pomoći u kući zainteresiranim korisnicima, sa ciljem zadovoljavanja potreba starih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici. Centar sve više širi svoj obim poslovanja i trenutačno pruža usluge organiziranja prehrane, obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene i zdravlja te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Velika većina starijih osoba živi u domaćinstvima, ali, nažalost nema nikoga tko bi im pomagao u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Oni najčešće nemaju potrebu za institucionalnom skrbi (domovi za starije i nemoćne osobe), već im treba samo povremena pomoć. Istovremeno, veliki broj takvih staračkih i samačkih domaćinstava nema financijske mogućnosti za cjelodnevnu skrb. Usluga pomoći u kući odgovara upravo na potrebe tih naših sugrađana, ali i donosi dodatno vrijednost - razvoj socijalnih usluga za starije osobe u njihovim domovima i lokalnim zajednicama omogućuje nastavka života u vlastitom domu i okruženju, što značajno doprinosi kvaliteti njihova života i aktivnog sudjelovanja u životu zajednice.

Briga i pomoć starijim osobama nikad nije samo posao, već i način života

KAKO POSTATI KORISNIK CENTRA?

Privatni korisnik može postati svaka starija osoba ukoliko uslugu plaća sama ili netko drugi za nju, najčešće djeca (ili zakonski skrbnici ukoliko ima osoba ugovor o uzdržavanju). Druga mogućnost je da se osobi koja ispunjava određene kriterije pruži usluga pomoći uz rješenje Centra za socijalnu skrb . U tom slučaju uslugu plaća Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Rješenje se izdaje osobama koje nemaju mogućnost da im pomoć osiguraju roditelji, bračni drug ili djeca, koje nemaju sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, korisnicima zajamčene minimalne naknade te ukoliko im mjesečni prihod ne prelazi 1.500,00 kuna. Da bi se točno utvrdilo ima li osoba pravo na besplatnu uslugu treba se obratiti Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, Prelogu ili Murskom Središću, ovisno o mjestu u kojem osoba živi.

CIJENA USLUGA

Cijena jednog obroka dnevno s dostavom na području cijele Međimurske županije je 30,00 kuna. Zbog velikog broja korisnika obroci se dostavljaju u vremenu od 8-14 sati, ovisno u kojem dijelu Međimurja korisnik živi i do korisnika stižu svježi i topli. Cijena usluge pomoći u kući je 65,00 kuna po satu. Ta usluga obuhvaća čišćenje i pospremanje, odlazak u nabavu, plaćanje računa i slične usluge, pomoć u osobnoj higijeni, pomoć kod hranjenja i odijevanja, kontrolu i nabavu lijekova, izmjeru šećera i krvnog tlaka, podršku pri ostvarivanju prava korisnika, pratnju liječniku (osiguran prijevoz Centra).

Usluge je moguće ugovoriti na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi, prema želji i potrebama korisnika. Geronto-domaćice i njegovateljice Centra dnevno obilaze osamdesetak korisnika. Jedinice lokalne samouprave sve više se raspituju o mogućnostima pružanja usluga pomoći u kući. Posebno je potrebno izdvojiti Općinu Šenkovec koja već nekoliko godina brine o svojim starijim i nemoćnim mještanima. 

KLUBOVI ZA STARIJE OSOBE

U sklopu Centra za pomoć u kući Međimurske županije djeluju i Klubovi za starije osobe u kojima se starije osobe mogu družiti i kvalitetno provoditi svoje vrijeme. U brojne radionice stariji se mogu uključiti na lokacijama u Nedelišću, Prelogu i Donjoj Dubravi. Osim u navedenim mjestima aktivnosti se provode i u drugim mjestima. Tako će početkom listopada u Belici započeti informatičke radionice. Radionice i sve aktivnosti su besplatne za članove Kluba, a oni se tu mogu družiti, educirati, informirati i aktivirati. Klubovi za starije osobe program je koji kontinuirano podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodi ga Centar za pomoć u kući Međimurske županije zajedno sa partnerima.

Klubovi za starije osobe - provoditeljica aktivnosti Mateja Balent s aktivnim članovima u Prelogu

PROJEKTI USMJERENI NA ZAŠTITU STARIJIH OSOBA

GERO AGE 2

Već treću godine za redom Centar je partner na projektima usmjerenim na zaštitu starijih osoba, s naglaskom na aktivnosti s ciljem osvješćivanja problema nasilja nad starijim osobama i informiranja i pružanja savjetodavne pravne pomoći u svrhu sprečavanja zlouporabe ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju. Centar je usmjeren na podizanje kvalitete života starijih osoba pa tako s ciljem povećavanja socijalne uključenosti pruža usluge prijevoza do liječnika starijim osobama. Za starije osobe dostupan je svake srijede od 7-15 sati INFO telefon - 099/ 637 9088 na kojem se mogu informirati o svojim pravima, ali i mnogim drugim pitanjima. Osim toga na području Međimurske županije održavaju se informatičke radionice za starije osobe naziva “Kako doći do informacija?” gdje starije osobe uče osnove kako naći određenu informaciju preko računala i pametnih telefona. Projekt Gero Age 2 financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a traje do kraja 2018. godine ili do isteka sredstava.

EVO ME!

Centar za pomoć u kući Međimurske županije nositelj je projekta Evo me! iz programa zapošljavanja žena Zaželi kojemu je cilj omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama, pripadnicama ranjivih skupina iz teško dostupnih i ruralnih područja Međimurske županije. Ovaj cilj planira se ostvariti kroz stručnu edukaciju i zapošljavanje 12 žena, na poslovima potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama, te osobama u nepovoljnom položaju. Sveukupna vrijednost projekta Evo me! je 1.633.043,17 Kn (bespovratna sredstva). Trajanje projekta je 30 mjeseci a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Općine Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Pribislavec i Sveta Marija, što su ujedno i mjesta pružanja usluga starijim i nemoćnim osobama te osobama u nepovoljnom položaju.

Djelatnice zaposlene na projektu 'Evo me' u sklopu programa 'Zaželi'

Rad sa korisnicima na projektu započeo je sa 1.9.2018. te usluge pomoći u kući trenutno koristi preko 50-ak starijih i nemoćnih osoba.

Pozivamo starije osobe kojima je pomoć potrebna da se još uvijek mogu javiti u svoje gore navedene partnerske općine koje su ujedno i mjesta pružanja usluga ili na info telefon 099 / 339 1848.

VOLONTIRANJE

Centar za pomoć u kući Međimurske županije kroz Klubove za starije također organizira i volonterske aktivnosti u koje, kao volontere i volonterke, uključuje osobe svih dobnih skupina. Mlađi volonteri su dobrodošli da sa starijim korisnicima podijele svoja znanja i vještine (kroz radionice, predavanja, organizaciju pub kvizova) ili da se sa starijima podruže (kroz razgovor, kavicu ili društvene igre). Osobe starije životne dobi nisu isključene iz volontiranja, pa tako Klubovi za starije organiziraju grupe nordijskog hodanja za svoje članove čiji voditelji su upravo same starije osobe. Centar za pomoć u kući blisko surađuje s Volonterskim uredom Međimurja (VUM) kako bi volonterima osigurali zabavne, poticajne, kreativne i, možda najvažnije, kvalitetne volonterske programe.

VOLONTERSKI URED MEĐIMURJA

Volonterski ured Međimurja pokrenut je 2011. godine kada se obilježavala Europska godina volonterstva. Od osnutka do danas djeluje unutar ACT Grupe te informira zainteresirane o otvorenim volonterskim mjestima, spaja organizatore i volontere, educira, osnažuje i motivira kako bi se što veći broj osoba uključilo u volontiranje. Zainteresirani za volontiranjem se mogu javiti direktno VUM-u, telefonom, e-mailom, porukom na Facebook grupi ili posjetiti ured koji se nalazi na prvom katu zgrade Stari hrast i zatražiti pomoć u pronalasku svog idealnog volonterskog mjesta. Volonteri se mogu upisati u VUM-ovu bazu volontera te tjedno biti informirani o lokalnim i međunarodnim mogućnostima za edukacije i volontiranje. Sve informacije možete pronaći na www.volonterski-um.eu. Trebate li i volontersku knjižicu, također se možete javiti VUM-u, knjižice su za volontere besplatne.

Želite li se i vi kao volonter uključiti u same aktivnosti Centra i Klubova za starije osobe te pokazati svoje možda sakrivene vještine, možete se svakodnevno javiti na broj telefona Centra za pomoć u kući Međimurske županije 099/209 26-13.

Centar za pomoć u kući želi ohrabriti sve starije i nemoćne osobe kojima je ovakva pomoć potrebna. Neka, sami i/ili u dogovoru s djecom, poduzmu korake koji će im olakšati život i pomoći im u onim aktivnostima koje više ne mogu sami obavljati. Svjesni smo da je to ponekad teško, no vrijedne i pouzdane djelatnice Centra u tome će vam pomoći. Skrećemo pažnju na to da se potencijalni korisnici ne moraju bojati za svoju imovinu ili za bilo kakvo materijalno oštećenje. Svaki ugovor o pružanju usluge sklapa se neovisno od posjedovanja i uvidu u imovinu mogućeg korisnika. Krajnji Centra za pomoć u kući Međimurske županije je da naši stariji Međimurci i Međimurke žive što duže, kvalitetnije, zdravije i sigurnije u svom domu. Obratite se s povjerenjem na 099/209-26-13, ravnateljica Lana Zvošec, e- mail: [email protected]

POZIVAMO VAS

5. Festival starijih osoba – Donja Dubrava, 29.9.2018.

Povodom dana starijih osoba Centra za pomoć u kući Međimurske županije kroz program “Klubova za starije osobe” već petu godinu za redom organizira Festival starijih osoba. Svečano otvaranje Festivala započinje u 13 sati. Po prvi puta festival će se održati u Donjoj Dubravi u školskoj sportskoj dvorani gdje ćete moći pogledati kulturno-zabavni program s dramskim, glazbenim i plesnim izvedbama te razgledati izložbu.

Nakon zakuske program se nastavlja u 15:30 sati sportskim susretima. Pikado, kuglana i bela samo su neke od aktivnosti u kojima će se moći okušati starije osobe. Pokrovitelj 5. Festivala starijih osoba je Općina Donja Dubrava.

Izvor: 3309, Prilog Zlatne godine