Svijet oko nas 06.04.2020. 07:54. Zadnja izmjena: 06.04.2020. 07:59.

Ususret Uskrsu

Kako se pripremiti za Veliki tjedan kod kuće

Ova korizma nije nalik ijednoj drugoj. Sve odluke koje smo donijeli na Pepelnicu nakon nekoliko tjedana su se potpuno promijenile. “Kao što su nam svakodnevni planovi uzdrmani, tako i naši korizmeni. Ušli smo u korizmenu pustinju koju nismo očekivali”.

Naše su molitve promijenile smjer. Post je odjednom uključio i nedostatak nedjeljne mise te smo na taj način doživjeli novu glad za Kristom. Postali smo kreativni u davanju milostinje, usredotočili smo se na naše ukućane i otkrivali kako možemo služiti na daljinu. Sada, kada se korizma bliži kraju i nastupa najsvetiji tjedan u godini, počinjemo polako prihvaćati činjenicu da ćemo ju provesti također u našim domovima.

Dobre su vijesti, međutim, da iako se nalazimo u neobičnoj situaciji, Veliki tjedan i dalje može biti jedan od tjedana gdje se najviše posvećujemo molitvi. U nastavku se nalazi nekoliko prijedloga kako se možete pripraviti za najsvetiji tjedan u godini.

Napravite raspored

Sada kada smo već proveli nekoliko tjedana u našim domovima, dani kao da se stapaju jedan u drugi. Bitno je odvojiti Veliki tjedan kako bismo ga doživjeli na poseban način. Napravite raspored za taj tjedan te uključite vrijeme za:

  • Molitvu
  • Čitanje Svetog pisma
  • Jednostavne obroke
  • Odmor i rekreacija
  • Rad (primjerice veće zadatke pokušajte obaviti u ponedjeljak, utorak i srijedu, a samo nužne zadatke ostavite za Vazmeno trodnevlje)

Uz to, nastojite u vaš svakodnevni ritam uključiti prijenose misnih slavlja, pripremu posebnog molitvenog prostora te pokušajte “ući u tišinu”, smanjivanjem količine svjetovne glazbe, društvenih mreža i vijesti.

Za vrijeme Vazmenog trodnevlja

Veliki četvrtak 

Na veliki četvrtak prisjećamo se Isusova posljednje večere, kao i ustanovljenje euharistije i svetog reda. Na ovaj se dan inače u crkvama na simboličan način peru apostolima noge. Dok to u ovo vrijeme nije moguće, postoje i drugi načini kako se možete prisjetiti ovog Isusovog čina.

Razmišljajte i o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote, napose za vrijeme karantene.

Primjerice, ukoliko imate djecu, možete njima oprati noge. Prije nego što to učinite, zajedno pročitajte Ivanovo evanđelje, 13. poglavlje, 1 – 15. Možete među sobom podijeliti i osobno iskustvo o tome kada je netko vama služio i što vam je to značilo. Razmišljajte i o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote, napose za vrijeme karantene.

Ono što također obilježava Veliki četvrtak je Getsemanska ura, u kojoj ostajemo u tišini u razmatranju o njegovom boravku u Getsemanskom vrtu. To možemo učiniti i u našim domovima. Prisjetimo se Isusove samoće u ovome tjednu, napose prije muke. Ujedinite vašu samoću s njegovom u vrtu. Ako želite stvoriti posebnu atmosferu, možete ukoliko je lijepo vrijeme moliti vani, ili unijeti u molitveni prostor biljke koje posjedujete. Prije nego krenete u razmatranje, pročitajte Mt 26, 36 – 46, kako bi vas uvelo u promišljanje.

Veliki petak 

Ovog dana se prisjećamo Isusove smrti na križu. Na Veliki petak, prema propisima postite i ne mrsite. Nastojte biti u tišini od 12 do 15 sati. Oko 15 sati provodite vrijeme pred raspelom i pročitajte Iv 18: 1 – 19:42. Na riječi “Prignuše glavu i preda duh”, kleknite pred Raspetim Kristom.

Također možete moliti pobožnost križnoga puta. Vjerojatno će se i prenositi uživo iz raznih mjesta koje ćete moći pratiti.

Velika Subota 

Jeste li ikad primijetili kako nema puno napisano o Velikoj suboti? Jedino što možemo iščitati je kad Luka evanđelist piše “U subotu mirovahu po propisu” (Lk 23, 56).

Usred velike tuge i boli, usred kaosa, nesigurnosti i straha, Isusovi su prijatelji mirovali i čekali.

Život ovih dana se čini kao Velika subota, zar ne? Iščekujemo, jedva izdržavamo. Na trenutke, ne znamo što činiti. No ovdje nam dobar primjer pružaju Isusovi učenici. Usred velike tuge i boli, usred kaosa, nesigurnosti i straha, Isusovi su prijatelji mirovali i čekali. Mi smo pozvani učiniti isto.

Donosi pitanja koja imaš u svoju molitvu. Dok čekaš pored Isusovog groba, kako se osjećaš? Pogotovo nakon što primjećuješ sličnosti između te prve Velike subote i one današnje? Kako čuješ njegov miran, tihi glas koji ti šapuće o obećanjima koji sprema, o novome danu, novome stvaranju? Kao i apostol Ivan, pozovi Mariju u svoje srce i dom (Iv 19: 25 – 27).

Na ovaj dan se mirno i puni nade pripremamo za Uskrs. Možete bojati pisanice, napisati čestitke i poslati najmilijima, pa čak i napraviti večernju šetnju i kredom ispisati na pločnike poruke pune nade.