Svijet oko nas 19.03.2018. 11:54. Zadnja izmjena: 19.03.2018. 12:18.

Tjedna prognoza

Kalendarski proljeće dolazi ovaj tjedan, ali zima se neda...

VREMENSKA SLIKA: Temperatura je već u zadnjih tjedan dana ponegdje došla i do 20 Celzijevih stupnjeva u plusu pa smo brzo zaboravili na zimu. Možda još nismo trebali jer je zima opet pokazala zube ovih dana. Nije to ništa strašno za ožujak, on je i zimski i proljetni mjesec, ali dovoljno da se još ne možemo potpuno opustiti i uživati u proljeću koje nam i astronomski počinje ovaj tjedan… Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Za ponedjeljak moramo najaviti hladno vrijeme uz puno oblaka. Povremeno može biti slabog snijega. S obzirom na hladan sjeverni vjetar imat ćemo osjećaj prave zime. Najviša dnevna temperatura oko nule.
  • U utorak bi se vrijeme trebalo malo popraviti. Nakon hladnog jutra danju će biti dosta oblaka, ali su moguća i kraća sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -1, a najviša dnevna između 2 i 5 Celzijevih stupnjeva. Inače, u utorak u 17 sati i 15 minuta astronomski počinje proljeće.
  • Tijekom srijede će opet biti nešto više oblaka, a samo ponegdje postoji mogućnost za sitan slab snijeg. Više kao nekakvo lepršanje nego konkretno padanje. Moramo napomenuti da će oborina biti malo, a ponegdje mogu i sasvim izostati. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar koji dodatno pojačava hladnoću. Temperatura će u noći i ujutro biti između -4 i -1°C, a tijekom dana od 0 do 3 Celzijeva stupnja.
  • U četvrtak očekujemo uglavnom suho vrijeme. Bit će oblaka, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Vjetar će malo oslabjeti pa će se činiti ugodnije. Jutro hladno uz minus, ako bude vedrija noć možda i ispod -5°C, a najviša dnevna temperatura malo iznad nule. Dodajmo da se 22. ožujka obilježava Međunarodni dan voda.
  • U petak je mogućnost za sunčana razdoblja puno veća. Dan će proći suho uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -6 do -2, a dnevna temperatura zraka će biti od 5 do 8 Celzijevih stupnjeva, ovisno o količini sunca. Svake godine se na dan 23. ožujka obilježava Svjetski meteorološki dan!
  • Subota bi trebala biti još malo ljepša. Izmjenjivat će se oblaci i sunčana razdoblja, a čini se da bi dan prošao sasvim suho. Vjetar će potpuno oslabjeti pa će tijekom dana i malo zatopliti. Jutro i dalje u laganom minusu, ali dnevna temperatura možda naraste i do 9-10 Celzijevih stupnjeva. U nedjelju slično, ali još malo toplije uz dnevni maksimalac oko 10 ili 11 Celzijevih stupnjeva.
  • Ponedjeljak, 26.3. pokazuje nešto više oblaka, a po nekim izračunima možda bude i malo kiše. Temperatura bez veće promjene u odnosu na nedjelju.

Preporučamo da pratite i Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 18.3.) 

METEOROLOŠKI KALENDAR 

  • 22. ožujka – Svjetski dan voda
  • 23. ožujka – Svjetski meteorološki dan
  • 25. ožujka – prosječan dan s prvom grmljavinom

Izvor: Kristijan Božarov