Svijet oko nas 22.11.2016. 08:44. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 08:52.

Graditeljska škola Čakovec

Kreće se u realizaciju projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma

Završnom konferencijom projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec“ predstavljen je glavni projekt kojim će se u samoj zgradi osigurati značajna ušteda energije, smanjiti emisija ugljikovog dioksida te povećati kvaliteta i ugodnost boravka u objektu uz pozitivan utjecaj na okoliš. Naime, nakon što je sredinom srpnja u prostorijama Graditeljske škole Čakovec potpisan Ugovor o izradi glavnog projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma, vrijedan oko 200 tisuća kuna, tvrtka Planetaris pripremila je svu potrebnu dokumentaciju kako bi istu mogla prijaviti na natječaj europskih fondova.

Time je ujedno nastavljena dobra praksa Međimurske županije u korištenju europskih sredstava u segmentu energetske učinkovitosti, obzirom da je projekt izrade dokumentacije u potpunosti bio financiran putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na završnoj konferenciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Graditeljske škole Čakovec Srebrenka Pongrac, pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, direktor MENEA-e Alen Višnjić, direktor tvrtke Planetaris Natko Bilić, kao predstavnik izvođača radova, te voditeljica projekta Leonarda Tarandek. „Ovom prilikom želim čestitati svim sudionicima projekta izrade dokumentacije koja je napravljena u najbržem mogućem roku, što prvenstveno govori o kvaliteti tima ljudi koji stoji iza njega. Nama je obnova učeničkog doma jedan od strateških projekata u obrazovanju jer smatramo da ovaj objekt nakon dugo vremena vapi za obnovom, te stvaranjem boljih i kvalitetnijih uvjeta za sve učenike i djelatnike škole“, istaknuo je župan Posavec, te se osvrnuo na kvalitetan rad županijske energetske agencije. 

Godišnja ušteda energije i do 280 tisuća kuna

Svoje zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica škole Pongrac, koja je istaknula kako je dokumentacija pripremljena u 3 osnovna dijela koja obuhvaćaju arhitektonski, strojarski i elektrotehnički segment. „Završetak izrade projektne dokumentacije, ujedno označava i početak realizacije cjelokupnog projekta.  Vjerujem da ćemo uskoro moći krenuti s izgradnjom, pa da ćemo se u narednom razdoblju ponovno okupiti ovdje na predstavljaju potpuno obnovljene zgrade Učeničkog doma“, zaključila je Pongrac. 

Pročelnik Sušec podsjetio je kako je na isti način u proteklom razdoblju realiziran projekt Tehničke škole Čakovec, dok se projektna dokumentacija priprema za Ekonomsku i trgovačku škola te OŠ Selnica, a da se uskoro očekuje i početak izrade projekta za OŠ Petar Zrinski Šenkovec.