Svijet oko nas 01.04.2017. 13:33. Zadnja izmjena: 01.04.2017. 13:38.

Križni put u župi Sv.Martin na Muri - Naši bregi i doli su nam blago, ali i kalvarija

- Čitava župa je zapravo jedna kalvarija. Imamo ravni dio gdje je sunčano, lijepo i lako hodati. U jednom dijelu je brežuljkasto i tamo je malo teže hodati te se čovjek mora malo više oznojiti da ga savlada. Kao što je Isus pao pod križem, tako i mi možda nekad padnemo, ali se opet dignemo, simbolički je opisao župnik Ivan Herceg prilikom ovogodišnjeg 16. križnog puta po naseljima župe sv. Martina biskupa. Pobožnost križnog puta koja se organizira već 15 godina i ove je godine okupila velik broj vjernika. Kalvarija je započela u 9.30 sati uvodnom molitvom u župnoj crkvi u Svetom Martinu na Muri, odakle se povorka vjernika uputila putem Vrhovljana te kroz Žabnik, Marof, Hlapičinu, Gradiščak, Kapelščak, Gornji Koncovčak, Grkaveščak, Jurovčak, Čestijanec, Lapšinu, Jurovec i Brezovec stigla na početnu postaju – župnu crkvu, gdje je u 17.30 upriličeno misno slavlje.

Vjernicima je na 22-kilometarskom hodočašću po bregima i dolima na ruku išlo i sunčano vrijeme. - Svake se godine uključi do 1.000 ljudi. Na potezu od Marofa do Hlapičine uvijek ima najviše ljudi, oko 700 do 800. Najmanje ih je u brežuljkastom dijelu jer je tamo zahtjevnije za hodati. No, najbitniji je duhovni aspekt križnog puta u vrijeme korizme, rekao je vlč. Herceg.

Najstariji hodočasnik ovogodišnje pobožnosti po naseljima bio je osamdesetjednogodišnji Josip Novinščak iz Hlapičine, kojeg smo zatekli na četvrtoj postaji ispred crkve sv. Ane u Hlapičini. - Sudjelujem svake godine. Prije sam pješačio od početka do kraja, a posljednjih sedam godina idem koliko mogu. Među najustrajnijim vjernicima koji su propješačili 22 kilometra bili su i dječaci Arian Vičar (7) i Dorian Vičar (10) iz Jurovca. Na hodočašću su ih u stopu pratile bake Biserka Vičar iz Križovca i Irena Jurović iz Jurovca.

Svaka od 14 postaja križnog puta bila je popraćena prigodnim scenskim prikazom koji je vjernicima poslužio kao prigoda za promišljanje i kratku okrjepu. Predah od pješačenja dobro je došao i 35-godišnjem Dejanu Krajačiću iz Marofa.

- Već 16 godina sudjelujem na križnom putu i isto toliko godina nosim križ. Malo je naporno, ali je izdrživo. Križ je drveni i sigurno teži oko 40 kilograma, kaže D. Krajačić.