Svijet oko nas 27.08.2017. 12:33. Zadnja izmjena: 27.08.2017. 12:35.

Susreti

Križovčanin Ivan Brda: Životinje iskreno vraćaju ljubav

Križovčanin Ivan Brda (47) poznat je kao velik ljubitelj životinja. U njegovu dvorištu trenutno živi šest pasa, sedam mačaka i dva konja.

- Naravno da znam sva njihova imena. Pa oni su moja obitelj!, naglašava naš sugovornik u jednom dahu nabrajajući njihova imena. - Nero, Kut, Kujsek, Kovrčica, Crna i Pupika su psi. Mačke se zovu Živa, Cica, Mucica, Crna, Čičika, Matek i Šišek, a konji Đuro i Astra, dodaje. Dolaskom u mirovinu umirovljeni ratni vojni invalid u potpunosti se posvetio svojim životinjama i održavanju imanja. Većinu ljubimaca udomio je iz azila ili im pružio krov nad glavom nakon što ih je pronašao na cesti, livadi ili u polju.

Obaveza i ljubav

- Svaka životinja je drugačija. Svoje pse i mačke poznajem u dušu i točno znam koji od njih je glumac, u kojoj pozi voli spavati, tko se voli slikati, a tko maziti..., nasmijano ističe naš sugovornik. Iako ih sve, kaže, voli podjednako, posebne maze ipak su lipicaneri Đuro i Astra. - Priča je krenula kad sam upoznao jednog čovjeka iz Gornjeg Kraljevca koji drži konje. Nakon toga povezao sam se vlasnikom konja iz Križovca, on je poznao nekoga iz Miklavca...Počeli smo se družiti i jahati te smo osnovali Konjički klub Pegaz. Prije šest godina i sam je nabavio konje, a briga oko njih danas je dio njegove svakodnevice.

- Ima dosta posla pa ujutro rano ustajem. Dok nisam imao konje češće sam jahao. Sad kad ih imam, imam i obaveze. Treba ih nahraniti, očistiti...Prije sam se odvezao, stavio sedlo i jahao koliko sam htio. Sad je drugačije i imam druge prioritete.