Svijet oko nas 23.01.2018. 23:27. Zadnja izmjena: 23.01.2018. 23:33.

Najstariji bračni par u Cirkovljanu

MARIJA I ĐURO KALŠAN: I posle 66 let, još se imamo kaj spominati

Đuri Kalšanu 93 su godine, njegovoj supruzi Mariji 87, a zajedničkih godina života sakupili su čak 66 i službeno su najstariji bračni par s najdužim stažem u Cirkovljanu! 
- Bilo je teško, ali nije bilo teško, osvrnut će se Marija kratko na godine iza sebe, misleći pritom da se puno i teško radilo, ali se živjelo sretno. Marija je 'dotepenka' iz Hemuševca, započet će Đuro priču o njihovu upoznavanju.  - Ja sam u Austriju prvi put otišel s 13 let, tam su me odma hteli ženiti za Austrijanku, pa sam pobegel doma. A onda posle rata, išel sam u posjet bratiću, hemuševskom zetu, i dok sam ju tam videl, odma sam joj rekel – ti buš moja, prisjeća se.

No, Marija, prije nego je spakirala kovčege i krenula put Cirkovljana, malo se o Đuri raspitala kod svojih rođaka. - Pitala sam ih dal je dober i rekli su mi da je. I nisu pogrešili, smije se. Popriličan su dio života proveli razdvojeni – Đuro je kao građevinac radni vijek proveo u Austriji, te se u početku kući vraćao svega jednom na godinu. Bili su mu to najteži dani, ali ih je lakše prebrodio uz spoznaju da će svojoj obitelji tako moći više pružiti. - Nikaj se šilingi nisu trošili, sve se za dimo spravljalo kaj smo hižu zidali, a onda su inženjeri z Austrije došli glet kak mi to sve ručno delamo, jer nam nisu vjerovali, prisjeća se Đuro.

Dok je on radio u Austriji, Marija je podizala djecu, radila na zemlji i brinula se o kravama i svinjama, koje su još do prije desetak godina živjele u staji Kalšanovih. No, godine su učinile svoje i danas njihovo dvorište čuva samo pas. O supružnicima se brine sine Vladimir, inače poštar u Prelogu, te kćerka Franciska Glavina, a najveći su im blagoslov njihovo četvero unučadi te sedmero praunučadi.

Supružnici Kalšan tijekom svojeg zavidnog bračnog staža nisu se, kažu, niti jednom pošteno posvađali. Ako je i bilo kakvih razmirica, rješavale su se uz smijeh i šalu, pa mladima danas poručuju – malo si šenkajte, nejte se baš za svaku stvar buhati. Đuro je nadživio sve svoje prijatelje i vršnjake, te je službeno najstariji Cirkovljančanin.

Brzo mu je život preletio, kaže, pa brzo dodaje – daj mi Bog da živim još 200 let! Sve bi ih proveo uz svoju Mariju, najviše u razgovoru i prisjećanju na prošla vremena, život i trenutke koje su zajedno dijelili. Jer, iako su zajedno već 66 godina, još si, kažu, imaju što ispričati!