Svijet oko nas 23.04.2017. 12:05. Zadnja izmjena: 23.04.2017. 12:05.

Gornji Kuršanec

Marija Košćak, Štefanija Jeđud i Marija Smrtić zajedno imaju 274 godine!

- Kad bude stotka onda ćemo se udavati... Mislimo si kaj bi si nekšnoga našle, bi mu i gemište i čike plaćale... pa niko nikaj - ispričale su nam dobro raspoložene udovice Marija Košćak (91), Štefanija Jeđud (92) i Marija Smrtić (91) iz Gornjeg Kuršanca. Povodom Dana naselja, 80 godina po izgradnji prve kuće, u društveni dom pozvala ih je Zdenka Pofuk Petek, predsjednica Vijeća mjesnog odbora. Nisu mogle doći još dvije gospođe - Amalija Zorković (92) i Ana Špicar (94).

- Željeli smo da s nama danas budu ove drage ženice. Drago mi je da su doživjele te divne godine - poručila je predsjednica. Dodala je da je prva kuća u Gornjem Kuršancu, očito mladom naselju, izgrađena 1937. godine. Dotad je područje pokrivala čuvena šuma Lug, gdje je život izgubio ban Nikola Zrinski.

- Florijanićeva u Ulici Zrinskih, prva desno preko pruge, je bila prva kuća. Poslije su sagrađene Žnidarova, Novakova, Mesarićeva, od Čohi, Tomašića i Blazinarića. Tad je to još bila leša, ne ga bilo ceste - prisjetile su se gospođe. Marija Košćak doselila je 1947. godine iz Novog Sela na Dravi. Suprug Mijo bio je željezničar te je dobio "stan" u Gornjem Kuršancu. Potom su kupili zemljište i sagradili kuću. Ona je radila u Varteksu, ali je ostavila posao zbog djece i bolesti.

Zdenka Pofuk Petek s prethodnim predsjednicima VMO-a i načelnikom

Štefanija Jeđud 1959. godine došla je sa suprugom Ivanom iz Kuršanca. Dobili su gradilište i sagradili kuću. Ivan je bio bravar "na železnici", bavili su se poljoprivredom, a ona je 21 godinu provela u varaždinskoj Svilani. Marija Smrtić sa suprugom Đurom i obitelji došla je 1957. godine iz Nedelišća. Zemljište su dobili od roditelja. Đuro je bio stolar, a Marija kućanica; danas ima 17-ero praunuka!

Obljetnici je prisustvovao i načelnik Darko Dania, koji je kazao kako je naselje danas uređeno i ima svu infrastrukturu. Zahvalio je svim dosadašnjim predsjednicima VMO-a. To su pokojni Slavo Korent i Zvonko Molnar te (živući) Ivan Bratko, Josip Vugrinec, Željko Vugrinec, Ivan Zubić i Zdenka Pofuk Petek, kao i Zvonko Valkaj i Željko Košćak koji nisu došli. Pohvaljene su i članice Udruge žena Gornji Kuršanec, koje su priredile Uskršnju izložbu rukotvorina.

Udruga žena priredila je uskršnju izložbu