Svijet oko nas 08.05.2017. 09:48. Zadnja izmjena: 08.05.2017. 09:51.

Miljenko Turk

Međimurski glas odjekuje i Korejom

Čakovečki operni pjevač Miljenko Turk (39) uspješno razvija svoju karijeru baritona. Ponajprije na pozornici matične opere u Kőlnu, na kojoj s podjednakom uspješnošću nastupa u operama i operetama. Tako je prošli  mjesec briljirao glavnom ulogom Victora u operi „Die Antilope“ Johannesa Marie Standa, a u tročinskoj operi „Die Gezeihneten“ Franza Schrekera tumači dvije uloge, Gonsalva i Vatera.

Nedavno je deset dana boravio u Južnoj Koreji, na renomiranom festivalu u Tongyeongu, pjevajući naslovnu ulogu u operi „Der Traum von Liu-Tung“, poznatog korejanskog skladatelja  Isanga Yuna, koji je rođen u spomenutom gradu. Dugo je živio u Berlinu, u kojemu je i skladao spomenutu  operu, a o 100. obljetnici njegova rođenja rodni mu je grad na uglednom festivalu izveo njegovu modernu operu.

O Uskrsu Miljenko Turk gostovao je u nizozemskom gradu Utrechtu, pjevajući baritonsku solo dionicu u „Deusu Passusu“ njemačkog skladatelja Wolfganga Rihma, rođenog 1952. godine u čijem je djelu „Jakob Lenz“ čakovečki pjevač interpretirao, na izvedbi u Kőlnu,  glavnu ulogu. Izvedbom u Utrechtu ravnao je renomirani njemački dirigent Markus Stenz, šef dirigent  Nizozemskog radijskog filharmonijskog orkestra, iza kojega su i koncerti  s Minhenskom i Berlinskom filharmonijom, Bečkim  simfoničarima, Čikaškim simfonijskim orkestrom i Los Angeles filharmonijom.

Šteta što domaća publika nema priliku čuti Miljenka Turka u opernim izvedbama u zagrebačkome HNK-u, što se odnosi i na sopranisticu Evelin Novak (iz Gornjeg Mihaljevca) koja je uspješna operna solistica u Berlinu.

Čini se kako su međimurski muški glasovi predodređeni za baritone, jer nakon Miljenka Turka, Armanda Puklavca iz G. Mihaljevca i Henrika Šimunkovića iz Čakovca, u baritonske pjevačke vode zakoračio je i Čakovčanin Jurica Jurasić Kapun, koji je upisao studij solo pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Izvor: Željko Slunjski