Svijet oko nas 03.08.2016. 08:48. Zadnja izmjena: 03.08.2016. 12:47.

Landscape Golden Flower Award

Međunarodni suci ocijenili Sv. Martin jednim od najurednijih mjesta na svijetu!

Članica ekipe međunarodnih sudaca iz neprofitne organizacije Communities in Bloom (CiB Zajednice u cvatu) koji su prošlog ponedjeljka ocjenjivali uređenost okoliša i očuvanost prirode u Općini Sveti Martin na Muri u natjecanju za međunarodnu nagradu Landscape Golden Flower Award - Krajobrazni Zlatni Cvijet 2016, Evellyn Alemanni iz SAD-a, bila je netipično izravna u iznošenju svog dojma na konferenciji za novinare:

Sveti Martin na Muri jedno je od najurednijih i najčišćih mjesta na svijetu koje sam ja imala prilike vidjeti...

Takvom se komplimentu Svetomartinčani nisu usudili ni nadati, jer u prestižnom natjecanju u kojem su uvršteni među finaliste u kategoriji malih gradova i mjesta do 5.000 stanovnika, konkuriralo je čak 3.500 prijavljenih iz 16 zemalja svijeta!

Svetomartinsku uređenost krajobraza i očuvanost prirode uspoređivat će suci s mjestima koja još moraju obići - Estes Park (SAD), Fairhope (SAD), Letterkenny (Irska), Loughborough (GB), Norwich (GB), Morro Bay (SAD), Omagh (Sj. Irska), Commune de Pre-Saint-Didier (Italija) i Discover Racine (SAD).

Na kraju njihovog boravka u Općini Sveti Martin na Muri na konferenciji za novinare u Toplicama Sveti Martin uz E. Alemanni novinarima su se obratili i Franjo Makovec, načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice Sveti Martin na Muri, Vojko Pleština koji je na čelu hrvatske organizacije Zlatnog cvijeta i Gaetan Deschenes iz Kanade.

Potaknut lijepim dojmovima koje su nesuzdržano iznosili suci, F. Makovec je uputio javnu zahvalu i pohvalu stanovnicima općine, aktivistima udruga, svima koji i inače (ne zbog natjecanja) čine sve što je potrebno da bi život u Svetom Martinu na Muri bio ugodan, u oku ugodnom okruženju.

V. Pleština je naglasio da je Sveti Martin na Muri izabran kao hrvatski kandidat za Landscape Golden Flower Award - Krajobrazni Zlatni Cvijet 2016 između 35 hrvatskih gradova, što je već visoko priznanje, kakvih, uostalom, Svetom Martinu na Muri ni dosad ne manjka na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

G. Deschenes pak se pohvalio da su mu prijatelji zavidni kad im se ovih dana javlja na telefon:

Nazovu me, a ja im kažem da sam u Hrvatskoj, a oni svi odgovaraju – 'a pa tebi je prelijepo', znajući za hrvatske prirodne ljepote...

Zanimljivo je: u obilasku krajolika, turističkih točaka, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i javnih institucija, članovi sudačke ekipe posebno su bili impresionirani kako se radi s mališanima u dječjim vrtićima Smješko i Ribica, kako uspijeva školi imati svoj vrt i voćnjak, a nisu propustili uočiti da baš ni jedno dvorište nije bez nekog ukrasnog drveta, voćki, urednog povrtnjaka, njegovanog travnjaka... Svega što se ne može preko noći prirediti za ocjenjivanje, već to postoji voljom i uz trud mještana.

Kakav god bio rezultat (konačni) ocjenjivanja i plasman na svjetskoj ljestvici – Sveti Martin na Muri već je postigao natprosječno više od mnogih. Do listopada se treba strpjeti, možda iz Kanade stigne glas da Svetomartinčani imaju razloga pripremati posebno raskošno Martinje ove godine.