Svijet oko nas 25.04.2016. 10:23. Zadnja izmjena: 25.04.2016. 10:36.

Autonomni centar-ACT

Mladi sadili drveće uz vrtiće te osnovne i srednje škole za Dan planeta Zemlje

Kako bi obilježili Dan planeta Zemlje 30-ak volontera iz Centra za mlade Čakovec, Udruge mladih Efekt iz Preloga, Savjeta mladih Grada Preloga, Centra za mlade Varaždin i Udruge Franjo Koščec odlučilo je zasaditi 25 sadnica lipe i katalpe. Akcije sadnje odvijale su se od 20. do 22. travnja na više lokacija u Međimurju i u Varaždinu. Mjesta sadnje odabrana su upravo zbog svoje simbolike: dječji vrtići, osnovne i srednje škola mjesta su na kojima mladi ljudi rastu i razvijaju se.

Pošto im je lijepo vrijeme išlo na ruku, uz volontere su drveća sadila i djeca i učenici, koji su uz razgovor mogli saznati zbog čega je potrebno brinut se za jedini dom koji poznajemo. Upravo zbog toga su im volonteri povjerili brigu o sadnicama koje će djeca i učenici trebati zalijevat i njegovat dok ne ojačaju i puste korijenje. Ovakvim se činom održivosti željelo povezati s Majkom, planetom Zemljom te pokazati ljudima da uz malo truda i zajedništva možemo unijeti bitne promjene u život i zajedničku okolinu, čime doprinosimo boljoj i zdravijoj budućnosti za sve nas, a posebno za buduće naraštaje. Ova volonterska akcija ne bi se mogla održati bez vrijedne donacije sadnica Vrtnog centra Iva, kojem se se svi uključeni u akciju i zahvaljuju.

Cijela akcija bila je rađena u sklopu projekata ACTivni mladi u Međimurju i ACTklub čiji nositelj je Autonomni centar-ACT, a koje financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih. Organizatori akcije i volonteri zahvaljuju se svima koji se se uključili u akciju sadnje, otvorili im svoja vrata i ponudili dvorišta, uključili djecu i učenike te su obećali dalje brinuti se za sadnice: DV Pirgo (Kuršanec), DV Zvjezdice (Šandorovec), DV Mrav (Mačkovec), DV Žibeki (Brezje), DV Maslačak (Čakovec), DV Cipelica (Čakovec), DV Vjeverica (Čakovec), DV Bambi (Čakovec), DV Pčelica (Ivanovec), DV Krijesnica (Čakovec), DV Stonoga (Novo Selo Rok), DV Cvrčak (Čakovec), DV Prelog, DV Draškovec, DV Cirkovljan, OŠ Prelog, Srednja škola Prelog, 1. osnovna škola Varaždin.