Svijet oko nas 25.08.2020. 11:13. Zadnja izmjena: 25.08.2020. 11:19.

ROKOVO U MEĐIMURJU

Molitva svecu zaštitniku protiv kuge novog doba

Međimurski zavjet svetome Roku, zaštitniku od kuge, koji je davne 1760. godine u ime cijele čakovečke gospoštije potpisao Juraj plemeniti Osterhuber, danas je aktualniji no ikad u novijoj povijesti. Zato je, i u jeku pandemije, a uz poštivanje epidemioloških mjera, manifestacija Rokovo u Međimurju proteklog vikenda privukla velik broj vjernika i hodočasnika, koji su u Draškovec stigli iz svih krajeva Međimurja.

- U vremenu smo korone ili kuge današnjega doba. Kao što je sveti Rok uspješno pomagao u pandemiji onoga vremena, tako se nadamo i zaufano molimo njegovu pomoć u ovoj nevolji, a nadamo se da će i crkvene i civilne vlasti jednoga dana spoznati moćni zagovor ovo nama dragog sveca i proglasiti ga zaštitnikom cijeloga Međimurja, a župnu i zavjetnu crkvu svetištem svetoga Roka, istaknuo je u svojem pozdravnom govoru draškovečki župnik i domaćin Rokova u Međimurju velečasni Matija Vonić.

Nakon trodnevne pripreme, svetu misu na samo Rokovo, u nedjelju, 16. kolovoza, predvodio je varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka, a euharistijskom je slavlju prethodila svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom svetog Roka.

Otkrivena je i bista prečasnom Stjepanu Slavičeku, kojem je nazočila i njegova sestra, Draškovčanka Julijana Mikec, a manifestacija je nastavljena uz Draškovski sejem, izložbu cvijeća i suvenira, a održano je i druženje pod nazivom Šaljivo shajanje pred cirkvom.