Svijet oko nas 11.11.2017. 08:39. Zadnja izmjena: 11.11.2017. 08:42.

Zagreb

Na Interliberu zaključen 6. ciklus projekta Tulum s(l)ova

Završna svečanost 6. ciklusa projekta Tuluma s(l)ova koja je spoj kulturnog programa posvećenog čitanju iz užitka naglas, proglašenja najuspješnije knjižnice ciklusa i druženja nazočnih učenika i gostiju održana je na Interliberu.

Tulum slova je projekt poticanja čitanja iz užitka naglas za učenike sedmih i osmih razreda osnovne te prvih i drugih srednje škole. Sastoji se od noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama te čitanja u lokalnoj zajednici. Ove godine najuspješnija knjižnica projekta prema odabiru povjerenstva kojeg su činili školski knjižničari Bojana Beata Doko, Jasna Milički i Josip Strija bila je školska knjižnica Srednje škole Prelog. Drugom je proglašena Industrijsko-obrtničke škole Sisak, a treća je bila OŠ Ivanovac iz Ivanovca. Najvažniji kriteriji su čestotnost čitanja i kreativnost u osmišljavanju programa uz čitanje naglas u lokalnoj zajednici.

Program je započeo pozdravnom riječi Vanje Jurilj, predsjednice Hrvatske udruge školskih knjižničara koja je jedan od suorganizatora svečanosti. Gošća svečanosti bila je Alis Pečarić Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu, koja je nazočnima govorila o fenomenu čitanja, važnosti njegove popularizacije među djecom i mladima, istaknuvši svoj primjer kao način na koji je to moguće ostvariti u vrijeme lako dostupnih medija i društvenih mreža. Drugi gost bio je pjesnik Žarko Jovanovski, koji je nazočnima čitao nekoliko pjesama iz svoje zbirke, izazvavši oduševljenje publike pjesmama socijalne tematike. 

Ove godine je i broj nakladnika i knjižara koji su donirali knjige za nagradu najboljim knjižnicama bio najveći. Knjige za tri najbolje knjižnice dali su Alfa, Školska knjiga, Zagrebačka stvarnost, Ibis grafika, Naša djeca, Naklada Slap, Katarina Zrinski, Sipar i Rockmark. Donacije su ostvarene preko Hrvatske mreže školskih knjižničara. Ivanečka osnovna škola je kao domaćin učenike i goste, za njihova druženja, počastila tradicionalnom „tulumaškom" tortom koja je zaštitni znak noćnih čitateljskih susreta u knjižnicama i najčešće ima motiv sove i knjige.

Izvor: Draženka Stančić