Svijet oko nas 01.09.2016. 08:16. Zadnja izmjena: 01.09.2016. 08:36.

Izložba fotografija Siniše Goluba

Nacionalni parkovi: Najbolja američka ideja

U današnje vrijeme na planetu ima preko stotinu tisuća zaštićenih prirodnih područja, a njihov broj stalno raste. S vremena na vrijeme, potrebno je prisjetiti se trenutka i mjesta gdje je sve započelo.

Godina 2016. je u znaku 100. godišnjice postojanja američke Nacionalne parkovne agencije, najvećeg unificiranog sustava za upravljanje zaštićenim područjima na svijetu, a priču o tome u hrvatski javni i medijski prostor donosi upravo naš stručnjak i praktičar zaštite prirode mr.sc. Siniša Golub.

Centar za kulturu Čakovec je domaćin njegove samostalne izložbe fotografija koja će biti svečano otvorena u četvrtak, 8. rujna u 19 sati te postavljena u izložbenom prostoru do 19. rujna.

Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživanja američkih nacionalnih parkova, strasti koja je započela 2000. godine radom u parku Denali na Aljasci te se nastavila do danas, o čemu sam Golub kaže:

Američki nacionalni parkovi su ikone i najprepoznatljiviji simboli svih područja koja štitimo diljem planeta. To su prostrana područja u čijim se granicama nalaze najvredniji američki krajobrazi, geološka i biološka raznolikost. Ujedno, to je i prostor razvoja američke demokracije, jer se uz zaštićena područja uvijek veže i javna diskusija i promišljanje prostora kao takvog. Ovom izložbom, pred domaću publiku donosim motive iz 20 od ukupno 59 američkih nacionalnih parkova, u godini u kojoj se obilježava 100-godišnjica otkako je 25. kolovoza 1916. godine utemeljena agencija National park service.

Na otvorenju izložbe će se dijeliti i limitirani broj novog izdanja časopisa Meridijani čiju naslovnicu krasi Golubova fotografija snimljena u Grand Canyonu u Arizoni.