Svijet oko nas 23.05.2018. 09:37. Zadnja izmjena: 23.05.2018. 09:41.

Čuvanje prirode

Najbolji mladi čuvari prirode u 2018. godini učenici OŠ Gornji Mihaljevec

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj tradicionalno se obilježava 22. svibnja, a Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe. Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička obveza čovječanstva. Obilježavajući ovaj dan, Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije raspisala je javni natječaj za Najbolje mlade čuvare prirode upravo kako bi se među učenicima potaknula svijest o važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti.

U konkurenciji je bilo pet škola iz Međimurja, a dobitnici su najbolje shvatili što je posao „Čuvara prirode“. Na svečanosti održanoj u prostorima Javne ustanove u Križovcu, učenici su prezentirali svoje radove. Učenici OŠ Sveti Martin na Muri punih su mjesec dana zapažali pojave u prirodi na nekoliko općinskih šuma. Izvan nastavna skupina „Mali građani“ 3. Osnovne škole Čakovec istraživala je bajkovite događaje u prirodi te su upoznali leptira-plavca. Učenik Lovro Blažon iz OŠ Podturen snimio je film o 9 načina čuvanja prirode koje bi se čovjek trebao pridržavati kako bi priroda bila ljepša. Članovi vrtlarske grupe „Čuvari prirode“ iz OŠ Gornji Mihaljevec, pak, izrađuju torbe, pernice i papuče od recikliranog materijala, izradili su sklonište za ježeve, hotele za kukce. Mladi ekolozi OŠ Strahoninec prikupili su pak 34 kg hrane za „Sklonište za životinje“. Uz to, izrađuju kutije i plakate, božićne ukrase, a ponosni su na hranilice za ptice od plastičnih boca.

Tako su najbolji mladi čuvari prirode u 2018, Filip Pilaj, Luka Kralj, Mario Novak, Tina Gregorinčić i Matea Jakopić, svi iz OŠ Gornji Mihaljevec. Njihovi mentori su Ivana Štimac Protrka, Marta Lončar Vinković i Andrijana Perčić.

Nagrada se dodjeljuje mladim čuvarima prirode za posebnu brigu o divljim životinjama koje se nalaze oko njih - od malo većih ježeva i ptica pa sve do onih najmanjih – kukaca, za pomoć u povećanju bioraznolikosti, za poseban doprinos u edukaciji drugih oko sebe, kroz pozitivan primjer kojeg pokazuju kroz cijelu godinu, najbolji primjer suživota ljudi i prirode. Nagrade i prigodne poklone uručio je župan Međimurske županije Matija Posavec čestitavši i zahvalivši svima na realizaciji ovog projekta jer čuvanje naše prirode najveći je doprinos koji ostavljamo generacijama nakon nas.

Biologinja Ivana Rojko, u vrlo poučnom predavanju predstavila je sve prirodne potencijale Međimurja te mnoge specifičnosti kojima se Međimurje može pohvaliti, poput činjenice da u našem kraju obitava preko 30 vrsta vretenca kojih je u svijetu sveukupno 70 vrsta ili važnosti brige za ptice „Bregunice“ koje se dnevno hrane s 10 000 komaraca i služe kao prirodna zaštita stanovništva protiv njih. O tome što radi čuvar prirode govorio je Velimir Bašek.

Ponosni na mlađe generacije koje se bave zaštitom prirode, a u povodu obilježavanja Dana zaštite prirode, posebna su priznanja dobili seniori-rendžeri koji se cijeli svoj životni vijek bave upravo prirodom. To su Ljudevit Marđetko, Antun Lipović i Josip Ceilinger, a priznanja su im uručili ravnatelj javne ustanove Siniša Golub i predsjednica Upravnog vijeća Dragica Vugrinec.