Svijet oko nas 21.01.2017. 17:47. Zadnja izmjena: 21.01.2017. 17:53.

Zaštitarsko - ekološka organizacija

ZEO Nobilis: akcija Ukrasi svoju platnenu vrećicu te aktivnosti zelenog telefona

Svatko ostavio svoj kreativni pečat na vrećici

Zaštitarsko - ekološka organizacija Nobilis u I., II. i III. osnovnoj školi Čakovec te u područnoj školi Novo Selo Rok akciju Ukrasi svoju platnenu vrećicu. Putem radionica, članovi udruge učenike su educirali o štetnosti plastičnih vrećica za okoliš, a zatim su se ukrašavale platnene vrećice za čiju upotrebu se zalaže ekološki pokret.

Provedeno je ukupno šest radionica u III. i IV. razredima, po dvije u svakoj osnovnoj školi te je sudjelovalo ukupno 139 djece.

Zeleni telefon

Najveći broj prijava na zeleni telefon tijekom protekle godine ponovno se odnosio na kategoriju otpad. Građane najvećim dijelom brine neprimjereno odlaganje i zbrinjavanje otpada odnosno ilegalna odlagališta otpada.

Pozitivna promjena je povećan je broj upita o mogućnostima odvojenog odlaganja pojedinih vrsta otpada, navode u Mreži zelenih telefona Hrvatske, čija je članica i međimurska Zaštitarsko - ekološka organizacija Nobilis.

Pozivatelji su tijekom 2016. prijavljivali i pronađene lešine životinja te tražili informacije o zbrinjavanju lešina, odnosno mogućnostima smještaja napuštenih i / ili izgubljenih životinja.