Svijet oko nas 12.10.2017. 11:30. Zadnja izmjena: 12.10.2017. 11:33.

Udruga Biovrt

Napravljeni školski hoteli za korisne kukce u Novom Selu Rok i Gornjem Mihaljevcu

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u suradnji s I OŠ Čakovec – Područnom školom Novo Selo Rok i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec provodi projekt - građansku akciju „Školski hoteli za korisne kukce“ kojeg podržava Regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah”  u sklopu programa "Naš doprinos zajednici".

U sklopu navedenoga projekta, u subotu, 7. listopada prijepodne na zajedničkoj građanskoj akciji s roditeljima, učenicima, osobljem škole i voditeljicom građanske akcije Silvija Kolar-Fodor dovršili smo hotel za kukce u Područnoj školi Novo Selo Rok, a poslijepodne smo identični hotel dovršili u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec. Vrijedne ruke mama, tata, djedova, djece, volontera i školskog osoblja izradile su sve to zajedno. U odličnoj atmosferi uz druženje pobojali smo drvenu konstrukciju hotela za kukce, ubušili rupe u drvene elemente u koje će solitarne pčele polagati svoja jajašca, pripremili snopiće s bambusovim kolcima i zarolanim kartonima, posadili zeleni krov i na kraju napunili cijelu unutrašnjost hotela s gotovim elementima i slamom. Tako nam je hotel spreman za zimovanje brojnih korisnih kukaca i za učenje brojnim generacijama u obje škole.

Školski hoteli za korisne kukce biti će mjesto za učenje svih učenika Područne škole N.S. Rok i OŠ Gornji Mihaljevec, ali i ogledni primjerak za ostale zainteresirane škole i pojedince.

Hvala Zakladi Zamah koja je podržala naš projekt i hvala svima koji su sudjelovali na realizaciji školskih hotela za korisne kukce, napravili smo svi skupa odličnu stvar za čuvanje bioraznolikosti u našoj lokalnoj zajednici. Zajedno za bolju lokalnu zajednicu!


Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

U sklopu Udruge djeluje internet stranica www.biovrt.com, na kojoj se stalno objavljuju novi edukativni članci iz tematike uzgoja cvijeća, povrća, voća, životinjskog svijeta u vrtu te raznih savjeta iz biovrtlarstva.

Izvor: Silvija Kolar-Fodor