Svijet oko nas 28.08.2020. 11:22. Zadnja izmjena: 28.08.2020. 11:31.

U spomen F. Preložnjaku

[NEDELIŠĆANSKI RIBIČI] Nastavit ćemo vašu borbu protiv devastacije obale Drave!

Prije mjesec dana zauvijek nas je, u 84. godini života, napustio Franjo Preložnjak iz Nedelišća. Gospodin Preložnjak bio je začetnik međimurske atletike, dugogodišnji suradnik Lista Međimurje, istaknuti djelatnik u kulturi i nekada strastveni sportski ribolovac. Mnoge je zadužio, a svakako i brojne nedelišćanske ribolovce koji su nam dostavili oproštajno pismo posvećeno njihovom istaknutom članu.

- Znate, mi ribiči smo malo usporeni pa i kad zagrize zakasnimo zategnuti najlon i riba pobjegne - u šali su nam pojasnili u upravnom odboru SRD-a Amur zašto malo kasne... I gospodin Preložnjak uvijek je bio spreman za pošalice, a uspomena na njega i njegovu bogatu ostavštinu je vedra. Pa evo što kažu ribiči:

IŠAO JE NA ZID!

"Sportsko ribolovno društvo 'Amur" Nedelišće, svom Franji: Franjo Preložnjak bio je naš počasni član. Upravo on predstavio je prijedlog statuta 1995. godine i pratio društvo cijelo vrijeme kao novinar, aktivist i borac protiv devastacije i betonizacije terena na lijevoj obali Drave. 2012. godine po tko zna koji put pokrenuo je pitanje divlje gradnje i devastacije uz jezero HE Čakovec kod Gornjeg Kuršanca. Znao je da je pred nama zid, da igru igraju veliki igrači, ali bio je hrabar i pravedan. Među nama je vidio pojedince koji će se u budućnosti boriti za očuvanje okoliša, voda i svih živih bića u tom predjelu. Nerijetko su pojedinci u tim akcijama doživljavali neugodnosti.

Dragi Franjo, građevinski objekti unutar jezera ne postoje na kartama, "nema devastacije i betonizacije", ali se uredno preprodaju za lijepe novce. Ti objekti nemaju adrese. U njima žive vikendaši, ali i stalni stanari. Neki su čak iz druge države ... to im u Austriji zasigurno ne bi prošlo!

BETON, MREŽE I RAMPE

Amur gospodari tim vodama i svjedoči procjeđivanju mrežama koje ribočuvari skupljaju, a vlasnika nema. Mi možda pecamo ribe koje prođu kroz mrežu... Dragi Franjo, kao zaljubljenici u prirodu održavamo okoliše ribnjaka uz pomoć Općine Nedelišće. To su nam davne 1995. povjerili tadašnji načelnik Rudolf Zamuda i predsjednik mjesnog odbora Nedelišća Mirko Maček. Obećali su nam pomoć u zajedničkim akcijama pri sanaciji divljih odlagališta otpada, što su do tada bile šuder-grabe. Održali su obećanje, a nove generacije ih slijede. Tada smo zakoračili i u općinsku turističku organizaciju, uređujemo okoliš i borimo se protiv nesavjesnih pojedinaca. Uz financijsku pomoć Općine organiziramo i natjecanja.

Dragi Franjo, to je bila i vaša želja. Niste ni vi mogli ostvariti sve, ali ste uvijek iznova započinjali, tražili nove aktiviste i širili krug zaljubljenika u prirodu. Obećajemo vam da ćemo nastaviti pravednu borbu za očuvanje okoliša i krajolika lijepe dravske obale koliko god je to u našoj mogućnosti.

U drugim državama takve se staze uz rijeke uređuju i osvjetljavaju. Služe kao šetnice, a mi smo ih zatvorili rampama jer nam "neki" kradu šume. Neki ograđuju parcele do samog ulaska u vodu. Nestaju slobodni prostori uz rijeku!

ČVRSTO OBEĆANJE

Dragi Franjo, rekli ste nam: 'Meni to više neće trebati, trebat će vama, trebat će maloj školi ribolova koja dolazi i nije svejedno što ćemo joj ostaviti u naslijeđe.'

Istinski i pravi zaljubljenici u prirodu, vodu i okoliš nikad ne odlaze od nas. Ribiči nikad ne umiru, oni samo odlaze na drugu stranu obale odakle nas promatraju; tako kažu. Kad nam netko bližnji ode naš svijet postaje siromašniji, ali zauvijek ga pamtimo.

Dragi Franjo, obećajemo vam da ćemo nastaviti gledati svijet vašim očima, istinski ćemo voljeti naš okoliš i brinuti za njega. Želimo da nove generacije saznaju sve ono što ste i nama rekli. Rekli ste da u našoj općini imamo dobrog dečka koji će željeti pomoći. A kad ga vi hvalite nemamo pravo da vam ne vjerujemo, on nastavlja vašim putem. Ostali ste počasni član društva Amur, član našeg kolektiva i obitelji, a nadasve prijatelj. Hvala vam!" - potpisuje upravni odbor Amura.