Svijet oko nas 15.11.2016. 07:33. Zadnja izmjena: 15.11.2016. 08:31.

Općina Šenkovec

Ni tri godine otkako je list Međimurje otkrio aferu Boje i lakovi sudski postupak nije počeo

Navršava se tri godine otkako je list Međimurje otkrio aferu Boje i lakovi o kojoj smo pisali nakon što je Općina Šenkovec u jesen 2013. godine zaprimila pisanu prijavu bivšeg djelatnika Eko - Međimurja d.d. u kojoj se navodi da je spomenuta šenkovečka tvrtka godinama na zemljište nedaleko od kruga tvrtke izlijevala, odnosno zakopavala otpadne boje i lakove. Potpisnik pisma naveo je kako je i sam sudjelovao u tome. Nedugo zatim inspekcija Ministarstva zaštite okoliša ispitala je tlo na navedenoj lokaciji te otkrila zagađenje.

Olovo, cink i ukupni krom samo su neki od opasnih elemenata, pronađenih u količinama od 10 do 30 puta većim od dopuštenih. Reagirali su i policija i pravosuđe te je pokrenuta istraga koja je u ožujku 2015. godine rezultirala podizanjem optužnice protiv trojice hrvatskih državljana (rođenih 1973., 1958. i 1950. godine) kao i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela onečišćenja okoliša.

Njih se, da podsjetimo i na to, tereti da su kao odgovorne osobe u okrivljenom dioničkom društvu od početka 1997. do kraja 2008. godine, protivno zakonskim i drugim propisima o postupanju s otpadom, usmeno nalagali da se otpadni materijal iz lakirnice (otpadne boje, lakovi i razrjeđivači) neovlašteno zbrinjava na način da se odvozi na lokacije u blizini društva, izlijeva u prethodno iskopane udubine u zemlji i zatrpava, iako su znali da će time doći do zagađenja tla.

Posljedica navedenog postupanja je da je na zemljištima u vlasništvu Općine Šenkovec i 4 fizičke osobe tlo prekomjerno onečišćeno bakrom, cinkom, olovom, kromom, antimonom, organskim ugljikom i BTEX-om u mjeri koja je prekoračivala propisane granične vrijednosti, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi i životinja i vegetacije.

Odgovorne kazniti što prije

U međuvremenu je dio onečišćenog zemljišta i saniran, i to onaj u vlasništvu Općine Šenkovec. Zakon naime propisuje da je zagađenu površinu dužan očistiti vlasnik, bez obzira tko je zagađivač pa je tako, ni kriva ni dužna, Općina Šenkovec za sanaciju iz svog proračuna izdvojila oko 500.000 kuna. Kad pak je riječ o sudskom procesu, predmet je dan - danas, kako su na naš upit odgovorili na Općinskom sudu u Čakovcu - u fazi zakazivanja sjednice optužnog vijeća radi ispitivanja optužnice.

Načelnik Šenkovca Saša Horvat koji je već više puta izrazio ogorčenost zbog sporosti postupka potvrdio nam je da je Sud od Općine u posljednjem razdoblju zatražio dodatnu dokumentaciju, prvenstveno vezanu uz sanaciju tla, a s predstavnicima pravosudnih organa bio je i na terenu.

I dalje sam ljut i pitam se zašto se sve tako sporo odvija, tim više jer postoje svjedoci koji su priznali da su po nalogu svojih nadređenih dovozili otpadne boje i lakove. Nadam se da će odgovorni biti kažnjeni što prije, kaže Horvat za list Međimurje.