Svijet oko nas 03.05.2017. 22:23. Zadnja izmjena: 03.05.2017. 22:24.

Tehnička škola Čakovec

Novi naraštaji tehničara izrast će iz Kluba RaStEM

Do upisa u srednje škole ostao je tek koji mjesec, a u klupama najveće međimurske srednje škole, Tehničke škole Čakovec, mjesta će biti za oko 260 novih učenika u 11 razrednih odjeljenja. Svim osmašima koji svoju budućnost vide u tehničkim zanimanjima pruža se prilika da se, prije samih upisa, okušaju u područjima koja ih zanimaju - Tehnička škola Čakovec pokreće Klub tehnike RaStEm, odnosno klub ljubitelja računalstva, strojarstva, elektrotehnike i mehatronike. Svake subote tijekom svibnja sve zainteresirane osnovce i njihove roditelje sadašnji će učenici i nastavnici provesti školskim laboratorijima i upoznati s radom.

- Djeca koja se žele baviti tzv. STEM područjem su praktičari, najviše vole kad nešto vide i nešto naprave. U klubu RaStEM na taj im način želimo približiti naše programe i zanimanja i upoznati ih s mogućnostima koje im se otvaraju po završetku naših četverogodišnjih programa, pojašnjava ravnatelj Dražen Blažeka, dipl. ing.

Želja je da Klub tehnike RaStEM s radom nastavi tijekom cijele školske godine, kako bi učenici svih međimurskih škola imali mjesto gdje će moći nadograđivati svoja znanja i razvijati se u tehničkim područjima. Povezanost predmeta i različitih disciplina - na to u Tehničkoj školi Čakovec stavljaju naglasak. Dobar programer, kaže ravnatelj, teško može bez znanja matematike, ili strojar bez informatike, a u školi imaju mogućnosti sve povezati.

USKLAĐENOST

Jedna su od rijetkih škola koja osluškuje i uspijeva pratiti potrebe tržišta rada - lani su tako, na traženje međimurskih poduzetnika, upisali dodatni razred CNC operatera, dok su ove godine gospodarstvenici pokazali veću potrebu za bravarima, pa će njih upisati u dva razreda. Također, autolimara u novoj školskoj godini uopće neće biti, ali će se zato udvostručiti kvota automehaničara.

Moguće je to jer je kod njih, kaže ravnatelj, kurikularna reforma već zaživjela, pojašnjava Blažeka, a tek prošli tjedan (!) stiglo pismo s preporukom da se uvede u škole. No, nemoćni su pred činjenicom da velik dio kadra izučavaju za tržište rada nekih drugih zemalja, najviše Njemačke i Austrije.

Što kažu učenici?

Za Marija Modlica (17) iz Sv. Martina na Muri, budućeg strojarsko-računarnog tehničara, druga škola nije dolazila u obzir. - Od malena sam kod kuće rasklapao različite kućanske uređaje, zanimalo me što je unutra - možete si misliti koliko su moji roditelji bili sretni! Ali i danas me zanimaju vizualizacija predmeta, rasklapanje i sastavljanje, pa je ovaj smjer kao stvoren za mene.

Davor Buhanec (18) iz Brezja odabrao isti je smjer, svjestan da se radi o sve traženijem zanimanju i da će u ovoj školi dobiti odličnu podlogu za nastavak obrazovanja. Nadogradnju znanja, od prvog do četvrtog razreda, demonstrira Ivan Levačić (18) iz Novog Sela Rok. Najprije se, kaže, uči teorija, pa proračuni, modeliranje i naposljetku se izrađuje konstrukcija, u njegovu primjeru umanjeni model wankel motora.

Zanimanje tehničara za mehatroniku Lovro Toma (18) iz Vučetinca odabrao je jer ga je privukla povezanost strojarstva, računalstva i elektrotehnike. - Učimo znanja koja se koriste u industriji, koja se stalno razvijaju i na kojima leži budućnost, pojašnjava. Ne čude zato ni izvrsni rezultati koje učenici Tehničke škole Čakovec postižu na državnim natjecanjima - učenici 4RT razreda, Patrik Lesjak, Marko Kraljić i Tomi Mavrin, osvojili su naslov državnih prvaka na 1. državnom ekipnom natjecanju učenika u sektoru elektrotehnika-računalstvo koje se održalo u Splitu. Dominik Branović iz 3S1 razreda na državnom natjecanju u Rijeci osvojio je drugo mjesto u disciplini “Tokar i srodna zanimanja područja obrade i montaže”.

Svake subote

Klub tehnike RaStEM održava se svake subote tijekom svibnja (6.5., 13.5., 20.5., 27.5.) od 9 do 12 sati u Tehničkoj školi u Čakovcu.