Svijet oko nas 01.01.2020. 04:44. Zadnja izmjena: 01.01.2020. 04:44.

Sretna nova 2020.!

Novogodišnja čestitka Dražena Srpaka

Poštovane sugrađanke, sugrađani, svi dragi ljudi.

Još jedna godina polako otkucava, a ono što je važno na kraju godine okrenuti se iza sebe i sagledati sve učinjeno.

2019. godina za grad rudara, za najsjeverniji grad Lijepe Naše, Mursko Središće, bila je jedna od onih koje se pamte i koje će u nekim budućim osvrtima ili monografijama biti otisnuta masnim brojkama. U toj godini dogodile su se značajne stvari za naš grad. Počela je i završila gradnja novog dječjeg vrtića, u Gospodarskoj zoni „Brezje“ nikli su prvi proizvodni objekti te su iz EU fondova sagrađene prometnice sa oborinskom odvodnjom i pokrenuti je proces proširenja zone. Ministar mora, prometa i infrastrukture donio je odluku o zabrani prometa preko 7,5 tona, kasnije ipak ponešto modificirano, ali unatoč tome veliko prometno opterećenje svedeno je u puno prihvatljivije okvire, a uz to je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o modernizaciji ceste D209 te zadužila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Hrvatske ceste da se pokrene proces dogovora sa Slovenijom o točci spajanja za novi most i projektiranju zaobilaznice i mosta.

Grad je sa okolnim općinama preuzeo privatno komunalno poduzeće Murs ekom te svakodnevno radimo na opremanju i novim proizvodima te tvrtke za građanstvo. Obnovljeni su svi društveni domovi, grade se pješačko biciklističke staze, groblja su u potpunosti uređena, promijenjena je kompletna javna rasvjeta na području grada, grade se ili završavaju sportski objekti, udruge su dobile svoje nove prostore, za građanstvo je osigurano svakodnevno vađenje krvi, a za potrebe ambulanta kupljen je analizator krvi za hitne slučajeve. U potpunosti je obnovljena zgrada DVD-a, a isto tako se uređuje zgrada stare pošte/apoteke. U pravom smislu riječi postali smo grad, iako mali, ali po svemu viđenom i učinjenom vrlo žilav i uporan u nastojanju svakodnevnog činjenja za boljitak svih građana koji ovdje žive, a naprosto mladih za koje smo osigurali niz poticaja. Brinemo i za starije kroz razne oblike pomoći. Imali smo advent na kojem bi nam pozavidjeli mnogo veći gradovi, a Centar za kulturu „Rudar“ gotovo na dnevnoj bazi nudio je prekrasne događaje za najmlađe pa do onih u zrelim godinama. Umjetnička škola Miroslav Magdalenić započela je s radom u Centru za kulturu „Rudar“, a uskoro se u nove prostorije useljava i MURID. Udruge su vrlo aktivne, postižu krasne rezultate i njihov doprinos u promociji grada je zaista hvalevrijedan.

Dobili smo novog župnika, kojem želimo da nas uspješno duhovno vodi, a onom starom želim uputiti riječi iskrene zahvale za 10 godina provedenih sa nama.

U godini koja dolazi čeka nas projekt Aglomeracija koji će trajati više godina te je od vitalnog značaja za naš grad i okolicu. Trebati će nam puno strpljivosti jer je riječ o vrlo skupom i zahtjevnom projektu koji je uglavnom povezan sa prekopavanjem ulica te zbog toga izaziva razne probleme za ljude koji žive na tom prostoru. Međutim bez toga ne ide i morati ćemo to istrpiti, a kada se sve to završi i obnove ulice sve će se to polako zaboraviti i biti ćemo zadovoljni, jer će svi imati riješeno pitanje kanalizacije, a svojoj djeci i unucima ostaviti puno čišći okoliš. Zbog velikih financijskih opterećenja koje ovaj projekt izaziva za Grad Mursko Središće većina novčanih sredstava predviđenih za investicije biti će usmjerena u projekt Aglomeracija i obnove cesta. Pritom smo vodili računa da se ne naruši financiranje svih ostalih društvenih, kulturnih, sportskih i inih potreba.

Trebati će nam zajedništva, razumijevanja, upornosti i znanja da sve ono što nas očekuje u idućem razdoblju uspješno realiziramo. Sve to imali smo i do sada i upravo zbog toga kad se osvrnemo iza sebe vidimo djela, a ne riječi. Tako će biti i u budućnosti i u godini koja nam predstoji.

Želim vam dragi građani zahvaliti na svemu, a u Novoj godini koja dolazi poželjeti vam puno zdravlja, mir i veselje u duši i naravno gdje god je to moguće i bolja primanja. Želim vam svako dobro!

Vaš gradonačelnik

Dražen Srpak