Svijet oko nas 11.05.2020. 22:49. Zadnja izmjena: 11.05.2020. 22:50.

Stožer

O ulasku u Hrvatsku odlučuje granična policija

- O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija sukladno naputcima i propisanim epidemiološkim mjerama, izjavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U Hrvatsku je do ponedjeljka u 13 sati ušlo 667 stranih državljana - 285 slovenskih državljana, 20 austrijskih i 60 državljana trećih zemalja, od kojih je najveći dio iz Bosne i Hercegovine, rekao je Božinović.

''Prvi put čujem da bi Hrvati bili u drugoj poziciji u odnosu na druge članice Europske unije. Svaka država mora osigurati kako se uvjeti moraju ispuniti. Austrija može odlučiti što su uvjeti za ulazak u Austriji'', odgovorio je Božinović upitan za probleme hrvatskih državljana s karantenom pri povratku u Austriju.

Ministar je istaknuo da je dosad zabilježeno 600 zahtjeva putem novootvorene e-mail adrese Ravnateljstva za granice, gdje se stranci unaprijed informiraju mogu li, zbog razloga koje navode, ući u Hrvatsku.

- Nije moguće uvijek i svaku situaciju predvidjeti. Ako imate poziv na poslovni sastanak, naravno da će vas pustiti. Ako situacija ne bude jasna, najbolje je da pošalju upit Upravi za granice Ravnateljstva policije te da odgovor pokažu na granici'', precizirao je Božinović.