Svijet oko nas 25.05.2020. 10:50. Zadnja izmjena: 25.05.2020. 10:50.

Ministar Božinović

Odluka o ukidanju neradne nedjelje moguća je u iduća dva tjedna

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u danas, gdje je govorio o povoljnoj epidemiološkoj slici, mogućnosti ukidanja neradne nedjelje u iduća dva tjedna te o otvaranju granica.

Zahvalivši hrvatskim građanima, struci i medijima, Božinović je izrazio zadovoljstvo današnjim podatcima, rekavši kako je danas odličan dan, ali i da još uvijek nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije koronavirusa. 

O tome će procjenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnoj razini", kazao je.

Ministar je pojasnio kako se Hrvatska otvara, ali sve pod striktnom primjenom osnovnih epidemioloških uputa. O eventualnom proglašenju kraja epidemije, Božinović je podsjetio da je procedura poznata i da to predlaže HZJZ ministru zdravstva. "A kad će to biti ovisi o nizu faktora", dodao je.

Odluka o ukidanju neradne nedjelje moguća je u iduća dva tjedna

Potvrdio je i da se razgovara o ukidanju zabrane rada nedjeljom kao epidemiološkoj mjeri i kao mogućnost najavio da to bude slijedeća dva tjedna. "O tome se razgovara, promišlja, to je također epidemiološka mjera čije učinke prati HZJZ. O tome će se sigurno razgovarati idućih dana i ako ostane ovakva povoljna epidemiološka slika legitimno je da se ukine i ta zabrana", rekao je Božinović.

Na ponovljeni upit je li realno da to bude za dva tjedna, ponovio je da će preporuku dati struka, a njegovo je mišljenje kako je realno da se odluka o zabrani rada nedjeljom promijeni u iduća dva tjedna. "Na temelju onoga što sam od njih čuo i o čemu se razgovaralo, ako ostane ovakva slika, moguće je da se u dva tjedna ta odluka promijeni", kazao je ministar.

U Hrvatsku ovih dana ušlo oko 7.500 građana EU, najviše iz Slovenije

Osvrnuo se i na izbore, kazavši da je Državno izborno povjerenstvo stupilo u kontakt s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i napravit će se posebne preporuke.

„Očekujem da će se sve usuglasiti u razumnom roku. Struka ima svoju logiku i upoznaju se s tijekom izbornog procesa. Sve ovisi o tome hoćemo li ovu situaciju držati pod kontrolom. Moguće je imati neko žarište pa ćemo se morati nositi s tim“, ustvrdio je Božinović.

Upitan o gužvama nakon što su granice otvorene, ministar je naveo da je online obrazac dao rezultat te je u Hrvatsku ovih dana ušlo oko 7.500 građana EU, najviše iz Slovenije.

„Radi se i na jednoj dobrovoljnoj aplikaciji pomoću koje će stranci sami ostavljati osobne podatke prije dolaska kako bi se ubrzao proces u slučaju zaraze“, zaključio je Božinović.

Izvor: Hina