Svijet oko nas 26.04.2020. 08:52. Zadnja izmjena: 26.04.2020. 08:57.

Stožer, 25. travnja

Odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na preporuku struke

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu borbe protiv koronavirusa u kojoj je puno nepoznanica jer  se virus brzo širi, nema cjepiva niti lijeka, te da je jedan od faktora koji najviše pomaže njegovu širenju mobilnost stanovništva.

Vezano uz prvu fazu u popuštanju protuepidemijskih mjera rekao je da je odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na temelju preporuka epidemiološke struke, odbivši komentirati da se situacija koristi u političke svrhe.

''U sklopu mjera koje smo propisivali regulirali smo radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. Svi rade onako kako su radili prije, osim nedjelje, blagdana i praznika'', rekao je.

Upitan boji li se da bi odluku o zabrani rada nedjeljom mogao srušiti Ustavni sud RH, Božinović je ponovio da su sve mjere donesene na preporuku struke.

Vezano uz nadzor putnika u autobusima i tramvajima, Božinović je kazao da je to zadaća prijevozničkih tvrtki. "Velika je vjerojatnost da će i putnici voditi računa o situaciji i mjerama", dodao je.

Capak: Logično je bilo da nedjelja bude slobodan dan, ali to može biti i neki drugi dan u tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodatno je objasnio rad trgovina u sklopu ublažavanja protuepidemijskih mjera. 

Sad će trgovine raditi od 7 do 21 sata, u dvije smjene, a da se izbjegne križanje ljudi na poslu, bit će pauza od 14 do 15 sati. To će povećati mobilnost ljudi, pa je uveden jedan neradni dan u tjednu kako bi se smanjila mobilnost. "Meni se činilo logično da to bude nedjelja, ali mi tu mobilnost možemo smanjiti i neki drugi dan", rekao je Capak objašnjavajući zašto u idućem razdoblju trgovine neće raditi nedjeljom.

Vezano uz dolazak lijepog vremena rekao je da nema znanstvenih studija koje bi dokazivale da će toplo vrijeme smanjiti širenje koronavirusu, no epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu.

Uputio je i poziv građanima da se ne grupiraju tijekom boravka vani. ''Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija'', rekao je Capak.

Na pitanje o uputama o vjerskim okupljanjima odgovorio je da će biti poznata početkom idućeg tjedna i slično organizirana kao u Italiji.