Svijet oko nas 13.11.2016. 10:26.

Parag prodisao

Počeli smo plaćati odvoz, vrijeme je da se i mi civiliziramo

Parag je najveće romsko naselje u Hrvatskoj. Još do nedavno grcao je u smradu gomila odbačenog smeća. Najezda štakora i muha nije prijetila, već je doista krenula. U posljednji trenutak, prije veće ekološke katastrofe, smeće je odvezeno. Posjetili smo Parag 25. listopada i zatekli mještane s lopatama i grabljama u rukama. Na ulazu u naselje, gdje je tik do kuća stajala najveća deponija, ravnali su zemlju. Dječja igrala već su postavljena, a sad pripremaju malonogometni teren. Zasadit će drveće i postaviti klupice.

Gomile smeća odvezene su i s drugih lokacija. Sprema se uređenje trećeg dječjeg igrališta. Prvi prizor nakon prelaska državne granice strancima stoga više nije šokantan, ide na bolje. Okupljene mještane upitali smo ono ključno: "Hoćete li ovaj put plaćati odvoz smeća, ili će za godinu dana opet sve po starom...?" Evo što su nam kazali.

OSJETNA RAZLIKA

- Ja sam nezaposlen, inače sam radnik. Ali plaćam odvoz, nađem za izdvojiti. Vrijeme je da se i mi civiliziramo! Naselje nam je sad čisto, konačno možemo disati, osjećamo se čistije. Svatko tko dođe u posjet primijeti razliku - kazao nam je 33-godišnji Radovan Oršuš. Slično misli i dvije godine stariji Miroslav Ignac. On je zaposlen na javnim radovima.

- Živim 10 metara dalje, u ovoj prvoj kući. Bilo je neizdrživo, nisam mogao ni prozor otvoriti. Sve je bilo puno muha. a štakori su bili kao zečevi. Danas se šestogodišnja kćer porezala na bocu. Mjesec i pol dana je bila u bolnici s bakterijom u krvi. Danas nam je puno bolje. Plaćam odvoz smeća i svi bi to trebali raditi, jer se inače nećemo nikad civilizirati - kaže Ignac. I jedan i drugi zaslužnima smatraju predsjednika VMO-a Matjaša Oršuša, načelnika općine Darka Daniju i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. 

USKORO NAJUREĐENIJI?

- Oko mene je tim, svi ovi dečki skaču kad god što treba napraviti. Već i sami znaju i reagiraju po naselju, koje inače ima oko 2.500 ljudi. I drugi znaju za nas, borimo se za podizanje standarda ne samo u Paragu. Evo, u Gornjem Kuršancu naši nemaju vodu, a i struja je samo od jedne osobe. Što se tiče Paraga, sad smo dobili i kanalizaciju te su sanirane prometnice. Imamo i struju i vodu, iako neki imaju problema s priključenjem, no te se stvari rješavaju. Radi se na legalizaciji. Nadamo se da će Parag uskoro imati svu potrebnu infrastrukturu. Za nekoliko godina vidim nas kao najuređenije naselje u Hrvatskoj. A pokušavali su nas romski lideri posvađati - kaže Matjaš Oršuš. Proveo nas je kroz cijeli Parag. Novije ulice već izgledaju sasvim solidno. Problem su stare jezgre nekadašnjih Paraga I i II. U njima su brojne potleušice, "čovjek na čovjeku" i predstoji im još mnogo truda. Očit je i problem mnoštva pasa na ulicama.

Upitali smo okupljene Rome i o integraciji, obrazovanju, kriminalitetu... Kažu da su im djeca naprednija nego što su oni bili bez predškole. Mnogo im znače romski pomagači i željeli bi da ih u Macincu ima više. Žele da im djeca što prije i bolje nauče hrvatski jezik - ali da ne zaborave ni svoj, bajaški. U Paragu kažu da su ponosni na to što kao najveće romsko naselje imaju najmanje kriminala u Međimurju. - Ima nekoliko klinaca koji su već poznati. Kad dođu do punoljetnosti završit će gdje treba - kažu.

Odvezeno 4.000 "kubika" smeća! 

U dva navrata s pet lokacija diljem Paraga autoprijevoznici Robert Miletić i Vladimir Marcijuš odvezli su 4.000 metara prostornih smeća, to jest oko 2.800 tona.