Svijet oko nas 01.05.2020. 08:06. Zadnja izmjena: 01.05.2020. 08:06.

1. svibnja

PRAZNIK RADA: Čestitka gradonačelnika Čakovca

Povodom 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Pravo na odmor, plaćeni dopust i bolovanje, pravo na mirovinu, napredovanje bez obzira na spol samo su neke od tekovina borbe za radnička prava koja je započela u drugoj polovici 19. stoljeća. Kao i kod ostalih ljudskih prava, koje danas većinom podrazumijevamo, njihovom priznavanju je prethodila teška, dugotrajna i često krvava borba. No, krize koje nas pogađaju gotovo svakog desetljeća, pokazuju koliko su ta prava u stvari krhka i podložna preispitivanjima.

Ove godine zbog mjera suzbijanja širenja virusa neće biti tradicionalnih prvomajskih druženja. Ona su uvijek bila prilika da govorimo o položaju radništva, a upravo će stanje u koje smo došli zbog borbe protiv bolesti, radnička prava ponovno aktualizirati. Recesija za koju mnogi ekonomski stručnjaci predviđaju da će biti najdublja u ljudskoj povijesti, imat će goleme posljedice. Mnogi će se suočiti sa otkazima, smanjenim primanjima nedostatnim za život. Rasti će pritisci za ukidanjem nekim ranije izborenih prava uz opravdanja da su ona nužna kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

Iako vas to možda neće pogoditi kao pojedinca, svaka zajednica jaka je koliko je jak njen najslabiji član. Štednja i preraspodjela novca ne smije biti paravan za smanjenje radničkih prava, snižavanje plaća te stavljanje interesa kapitala ispred interesa društva. Kakve god bile mjere izlaska iz recesije, one ne smiju biti na teret radnika i njihovih prava. Štoviše, gospodarski i društveni uzlet koji je svijet doživio u posljednjih 80 godina temeljen je i na činjenici da su upravo u tom razdoblju priznavana mnoga radnička prava. Napredak bez zaposlenog, pravedno plaćenog i zadovoljnog radnika nije moguć. To su činjenice su o kojima nas uči povijest i koje stalno trebamo imati na umu.

U svoje ime i u ime Grada Čakovca svima želim sretan 1. svibnja – Međunarodni praznik rada!

gradonačelnik

Grada Čakovca

Stjepan Kovač