Svijet oko nas 11.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 15.04.2016. 10:39.

Regionalni park Mura-Drava

Četiri godine od proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava

Vlada Republike Hrvatske, na današnji je dan 2011. godine Uredbom proglasila Regionalni park Mura – Drava. Time je i službeno zaštićen jedan od najdužih očuvanih koridora nizinskih rijeka u Europi, a koji se prirodno produžava u Park prirode Kopački rit. Njegova površina na ukupno pet hrvatskih županija obuhvaća 87.680,52 hektara, dok se na području Međimurske županije nalazi 19,4 posto parka, 16.962,54 hektara te se prostire na površini tri grada (Prelog, Mursko Središće, Čakovec) i 13 općina (Štrigova, Sveti Martin na Muri, Podturen, Dekanovec, Domašinec, Goričan, Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Orehovica i Nedelišće). 

Kako su Mura i Drava među posljednjim rijekama po prirodnim tokovima nizinskih rijeka u srednjoj Europi, proglašenjem regionalnog parka samo je potvrđeno značenje dviju rijeka, kao i njihove jedinstvene prirodne vrijednosti. Neprestano djelovanje na njihovoj zaštiti neophodno je, posebice ako uzmemo u obzir visoku razinu njihove biološke raznolikosti

Proglašenje zaštite ipak je, naglašavaju u Javnoj ustanovi „Međimurka priroda“, tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode in-situ. Provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. Kako se u Međimurskoj županiji područje parka nalazi na teritoriju čak 16 jedinica lokalnih samouprava, pa je izazov upravljanja time veći. Polazište za zaštitu Regionalnog parka u Međimurskoj županiji bilo je prethodno proglašenje Značajnog krajobraza rijeke Mure od strane Skupštine Međimurske županije u travnju 2001. godine te aktivna „Međimurska priroda“ koja djeluje od siječnja 2007. godine.

Danas, pune četiri godine nakon proglašenja, stanovništvo Međimurja upoznato je s činjenicom zaštite, ali se još uvijek provode projekti kojima se javnosti približavaju razlozi iste, vrijednostima prirode, ali i moguće nepoželjne situacije koje se javljaju u granicama parka. Posebno je važno istaknuti da se Regionalni park Mura-Drava u svih pet županija u većem dijelu prostire na zemljištu u privatnom vlasništvu, što pred ustanove za zaštitu prirode stavlja dodatne upravljačke izazove.

U prilog tome da Regionalni park Mura-Drava zaslužuje zakonsku zaštitu i našu posebnu pažnju, govori i činjenica da je UNESCO već u srpnju 2012. godine uvrstio to zaštićeno područje na popis svjetskih rezervata biosfere u sklopu svojeg programa Man and Biosphere. Time je potvrđena i prirodna vrijednost područja, ali i ispravna ideja kojom se vodila Vlada Republike Hrvatske.

Izvor: 3120