Svijet oko nas 25.08.2020. 13:06. Zadnja izmjena: 25.08.2020. 13:12.

Čestitke

Roza Blagus iz Hodošana proslavila 101. rođendan

Ak ste se v mene vrgli bote i vi tak dugo živeli, riječi su kojima povremeno zadirkuje kćeri i sinove, no ipak priznaje da nikad nije mislila da će proživjeti više od stoljeća...

-Tak bar znate da sam živa, običava kazati svojim mlađim ukućanima Roza Blagus iz Hodošana nakon što ponekad zakašlja. Najstarija stanovnica općine Donji Kraljevec, u utorak, 18. kolovoza, proslavila je 101. rođendan što smo zabilježili, isto kao i njen 99. i stoti rođendan. Djevojačkog prezimena Krznar rođena 1919. godine u kući nedaleko od one u kojoj danas živi, Roza je čitav život provela u rodnom Hodošanu, kao domaćica i poljoprivrednica. I suprug Gregor Blagus za kojeg se udala 1939. godine doživio je respektabilnu dob. Preminuo je 2005. godine s 91 godinom. No, Roza nije ostala sama zahvaljujući velikoj obitelji. Majka je Marije, Katarine, Josipa, Stjepana, Ivana i pokojnog Franje, ima osmero unučadi i 10 praunuka, dok je, 11. na putu. Dio obitelji živi u Sloveniji pa ove godine zbog poznatih okolnosti nisu došli na proslavu, no veselja u kući Blagusovih nije nedostajalo. Iznimno lucidna slavljenica na samome početku s ponosom nam je prišapnula nam da uz kćeri o njoj najviše brine snaha Vera.

Još glasuje na izborima

 -Imali smo svu živinu, i konje tu pre mužu, lepo je bilo, kratko govori o svojoj mladosti. Iz razdoblja 2. svjetskog rata sjeća se da je na njihovom vrtu bio izgrađen bunker, bombardiranja i bugarskih te njemačkih vojnika. No, Roza unatoč dobi, ne živi u prošlosti. Primjerice, i dandanas glasuje na svakim izborima. Članovi biračkog odbora dođu u kuću, a ona nikad ne dvoji kome će povjeriti svoj glas i to javno otkriva – za HDZ i Plenkija. Premda baš ne gleda televiziju svjesna je i pandemije korone. -Ve se nesme putovati, kaže objašnjavajući zašto se u kuću nije slila cijela obitelj. Slavljenicu bi se moglo nazvati i svojevrsnim fenomenom. Ne pije ama baš nikakve lijekove. Kod liječnika je bila prije 20 godina nakon što je pala s bicikla i slomila kuk te ponovno prije nekoliko godina kad je dobila upalu bronha.

Život bez lijekova

Osim što je noge više ne služe najbolje, apsolutno je zdrava, a to objašnjava upravo spomenutim – da nikad nije trošila lijekova. Odličnog je apetita, govore nam njene kćeri. Ujutro pojede mlijeko s kruhom, a za ručak, svakodnevno bez iznimke - juhu. Kad snaha pita – kaj bumo jeli, baka Roza kaže – juhu i išče nekaj. Poslijepodnevni desert je voće ili kompot, večer je vrijeme za jaja, špek i sir, a obožava i sve slatko. Do prije nekoliko godina voljela je popiti i čašicu vina, no više joj ne paše. Izvrsne memorije, Roza, a to nam je i prezentirala, kao iz šale broji, i to na mađarskom, njemačkom pa i talijanskom jeziku, dok također besprijekorno još uvijek vlada i tablicom množenja.

-Ak ste se v mene vrgli bote i vi tak dugo živeli, riječi su kojima povremeno zadirkuje kćeri i sinove, no ipak nam priznaje da nikad nije mislila da će proživjeti više od stoljeća iako je i njena majka doživjela poznu dob umrijevši s 93 godine. Roza Blagus ponavlja i svoj recept za dugovječnost koji je već za prijašnjih proslava podijelila s čitateljima Lista Međimurje – ne se ljutiti radi sitnica.

Ne ljute se, no kćerima je ipak malo žao radi jedne sitnice koju nam otkrivaju na kraju posjeta. Svoju najstariju stanovnicu ni na stoti pa ni za ovaj rođendan nije posjetio nitko od općinskih čelnika, a izostala je čak i kurtoazna pisana čestitka.