Svijet oko nas 05.09.2016. 09:45. Zadnja izmjena: 05.09.2016. 09:53.

Nasip HE Čakovec

Sad se vidi gdje je plićak, a gdje opasna matica stare Drave!

- Prvo špahtl pa žičana četka. Onda grubi brusni papir pa krpa s razrjeđivačem. Nakon toga idu dva sloja temeljne boje, rjeđi pa gušći. Potom plastobit i na kraju nitro završna boja! Nakon toga valjda budem miran tri godine. Ove alge i lišajevi na čamcu, koji je registriran (!), nastale su nakon dvije godine. I ne znam di mi je kolega, nikak da se pojavi. Evo već sam prešel i na njegov čamac, nikaj mu ne bude ostalo - ispričao nam je Damir Tukač. Zatekli smo ga kako u isušenom koritu jezera Zrinski kod Gornjeg Kuršanca uređuje čamce.

Iskoristio je redovno godišnje snižavanje vodostaja na akumulacijskom jezeru HE Čakovec, koje je povezano sa Zrinskim. HEP Proizvodnja vodostaj je snizila za tri metra od maksimalnog vodostaja u normalnim pogonskim uvjetima. Sa svih strana pregledavaju i po potrebi saniraju asfaltne obloge nasipa.

"Pazili smo na ribe"

- Ove godine to će potrajati tri tjedna. Najvažniji je pregled gornjeg sloja, do metar ispod uobičajene razine vode, jer tu se kreće vodostaj. Provjeravamo stanje svake godine i planiramo zahvate nekoliko godina unaprijed - kazao je za list Međimurje Miljenko Brezovec, direktor Proizvodnog područja HE Sjever.

Upitali smo ga i paze li na riblji fond jer, kako smo čuli od izletnika i ribiča, ostalo je nešto ribe u depresijama koje su nastale. Naravno, ima i onih koji su iskoristili priliku i došli do lakog plijena.

- Posljednjih nekoliko godina posebno pazimo na ribu. Obavijestili smo sva ribolovna društva. Vodostaj smo snižavali što smo sporije mogli, kroz nekoliko dana, kako bi promjene razine vode i utjecaj na ihtiofaunu bili što manji - kaže Brezovec.

Opasnost ispod površine

Sniženi vodostaj otkrio je i kuda doista teče stara Drava. Naime, "kod Vrbija" i za vrijeme isušivanja teče prava matica. Iako je nakon nje, prema sredini jezera, nepregledno isušeno dno puno panjeva, matica je ovdje duboka i snažna. Ulazak u vodu "kod Vrbija" je lagan; sad se vidi da slijedi desetak plitkih metara. No potom naglo slijedi duboka i snažna matica. Kad je jezero puno to se ni na koji način ne primjećuje ispod površine vode te predstavlja veliku opasnost za eventualne kupače.