Svijet oko nas 05.02.2017. 13:55. Zadnja izmjena: 05.02.2017. 14:03.

Slakovec

Saša Srnec bas gitaru izradio za manje od mjesec dana

Saša Srnec, 27-godišnjak iz Slakovca, inženjer je drvne tehnologije. Zaposlen je u struci, bavi se 3D modeliranjem namještaja. Slobodno vrijeme također provodi na kreativan način. Pokazao nam je električnu bas gitaru koju je - sam proizveo!

- Prvo sam je skicirano na papiru. Slijedili su 3D modeli u AutoCAD-u i tehnički nacrti. Odabrao sam drvo za svaki dio gitare i obradio ga na CNC mašini. Naravno, komponente poput magneta, strujnih krugova, žica i potenciometra nisam ja proizvodio. No bilo je i metalnih dijelova koje sam također obradio na CNC-u. Na kraju sam sklopio sve te komponente i evo basa. Trebalo mi je između tri i četiri tjedna  - pokazao nam je svoj uradak. Za tijelo gitare odabrao je khayu (afrički mahagonij), za vrat i glavu elastični javor te za hvataljku koja treba biti najtvrđa ružino drvo.

- Inače sam samouk na bas gitari. Svirao sam nekad s bratićem u garaži. Htio sam sam dizajnirati i proizvesti glazbalo, koje će imati svoj stil. Ovaj bas je unikat, moj dizajn. Zadovoljan sam, ali nastavljam. Ovo je tek prvi prototip na kojemu sam vidio i mane, tako da će svaki idući biti još bolji. Za početak, drugim prototipom koji pripremam trebam malo smanjiti ukupnu težinu bas gitare, ipak je preteška. Poboljšavat ću ih dok ne dođem do: "To je to!" Ovo mi je zasad hobi, a tko zna što će biti jednoga dana. Ja sam zadovoljan zvukom, a zadovoljni su i basisti koji su probali zasvirati na njoj - kaže Saša Srnec. Poptuno je preradio i jednu semi-hollow električnu gitaru.