Svijet oko nas 20.02.2017. 12:17. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 12:20.

Vremenska prognoza

Slijedi nam nastavak promjenjivog, ali relativno toplog vremena

VREMENSKA SLIKA: Nakon hladnog siječnja, prvi dani veljače donijeli su sasvim suprotno vrijeme - osjetno toplije. Veljača je poznata kao prevrtljivica, mjesec čestih i naglih promjena. To je dokazala i ove godine jer nakon nekoliko dana, uz ranoproljetni ugođaj, ponovo je zahladilo, a ponegdje je zalepršao i slab snijeg. U prošlom tjednu ponovo je stiglo zatopljenje, uz puno više  sunčanog vremena, a malo je zahladilo za vikend. Novi tjedan donosi nam nastavak promjenjivog, ali relativno toplog vremena. Imat ćemo osjećaj da se polako približava proljeće.

VREMENSKA PROGNOZA:

  • Čini se da nam početak ovog tjedna ponovo donosi stabilnije i ljepše vrijeme. Jutro će u ponedjeljak biti hladno, uz mjestimičnu maglu i mraz, a tijekom dana trebalo bi biti djelomično sunčano. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka nekoliko stupnjeva ispod nule, pa će biti i mraza, a najviša dnevna u laganom porastu, do 9 ili 10 Celzijevih stupnjeva.
  • U utorak dosta oblaka, ali se ponegdje očekuju i kraća sunčana razdoblja. Moguće je da tijekom dana padne i vrlo malo slabe kiše. Zapuhat će slab, poslijepodne mjestimice i umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka mogla bi se spustiti do 0, osobito ako noć bude vedrija, a najviša dnevna oko 10 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike bit će relativno dobre, samo kod najosjetljivijih osoba može biti manjih tegoba.
  • U srijedu i četvrtak bit će suho i još malo toplije, osobito danju. Noći ipak ostaju prohladne uz moguću maglu i slab mraz. Možemo reći da su noći i dalje zimske, ali dani već nalikuju na rano proljeće. Jačat će jugozapadni vjetar. Noćna temperatura u srijedu još uvijek blizu nule, a u četvrtak bi minusi mogli izostati. Danju ugodno toplo, možda čak i oko 15 Celzijevih stupnjeva. Četvrtak bi mogao biti najtopliji dan u ovom tjednu. Biometeorološka situacija će se postupno kvariti, pa su kod meteoropata moguće tegobe.
  • U petak stiže jača promjena vremena. Tlak zraka će padati, a tijekom dana bit će sve više oblaka. Dolazi i kiša koja mjestimice može biti obilnija. Vjetar će poslijepodne s jugozapadnog okrenuti na sjeverne smjerove, uz zahlađenje. Jutarnja temperatura oko +10, a popodne i navečer sve niža. U noći na subotu oblačno, povremeno će padati kiša, u gorju i snijeg. Možda malo susnježice ili mokrog snijega može biti i u nižem području.
  • S dolaskom jutra očekuje se slabljenje i prestanak oborina, a tijekom dana djelomično razvedravanje, uz sunčana razdoblja. Temperatura zraka ujutro oko nule, a danju će se kretati većinom između 5 i 7 Celzijevih stupnjeva. Dakle, u subotu tijekom dana postupno proljepšanje.
  • Nedjelja bi nam trebala donijeti suho i ljepše vrijeme, ali uz hladno jutro, s mrazom i mogućom maglom. Početkom novog tjedna ponovo se čini sve toplije, uz laganu južinu. Možemo reći da nema nekih jačih zimskih pogoršanja, sve ovo već nalikuje na rano proljeće.