Svijet oko nas 06.02.2017. 09:13. Zadnja izmjena: 06.02.2017. 09:25.

Prognoza vremena

Što će nam donijeti veljača - prevrtača? Snijeg, zahladnjenje ili...

VREMENSKA SLIKA: Siječanj je bio hladniji od prosjeka, temperatura je padala i do -16°C. Na našem području mjesec siječanj je bio hladniji od prosjeka za čak tri stupnja i time je to postao najhladniji siječanj u zadnjih 30-ak godina. Hladnije od ove godine bilo je u siječnju 1985. godine. Prvi dani veljače donijeli su sasvim suprotno vrijeme – osjetno toplije! Veljača je poznata kao prevrtljivica, mjesec čestih i naglih promjena. To će dokazati i ove godine jer nakon nekoliko dana uz ranoproljetni ugođaj, u ovom tjednu ponovno dolazi zahladnjenje.

VREMENSKA PROGNOZA:  Početak novog tjedna mogao bi nam donijeti dosta kiše i postupno snižavanje temperature.

  • Čini se da u ponedjeljak krajem dana može biti i susnježice, a temperatura zraka kretat će se većinom između 1 i 5 Celzijevih stupnjeva. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Mjestimice su moguće i obilnije oborine, ali čini se da će snježnog pokrivača biti uglavnom u gorskim dijelovima zemlje. U nizinama većinom kiša ili susnježica. Ipak, u noći na utorak i u utorak rano ujutro možda se i u nizinskim predjelima stvori neki tanji snježni pokrivač ili bljuzga. Biometeorološke prilike će biti uglavnom nepovoljne pa početak tjedna baš i nije nešto blistav.
  • U utorak su još ujutro moguće slabe oborine na granici kiše i snijega, ali bi već prijepodne trebale prestati. Poslijepodne više suhog vremena, a postoji mogućnost i za kraća sunčana razdoblja. Bit će prohladno uz temperaturu zraka većinom između 0 i 3 Celzijeva stupnja.
  • Nastavak tjedna mogao bi biti ponovno malo hladniji. Povremeno će biti više oblaka, a moguće su i slabe oborine na granici kiše i snijega. Puhat će umjeren i povremeno pojačan vjetar sjevernih smjerova pa možemo reći da će se opet vratiti zimsko vrijeme. O mogućnosti za snijeg ćemo još vidjeti, čini se da bi nešto malo slabog snijega moglo biti u drugoj polovici tjedna, ali još nije sasvim sigurno. Zasad se položaj ciklone čini malo predalek za neki veći snijeg, ali oko četvrtka ili petka možda bude tanjeg snježnog pokrivača. U takvoj situaciji više snijega padne u Posavini i BiH nego kod nas na sjeveru. Treba još pratiti prognoze ovih dana. Bit će hladno i vjetrovito, ali ništa ekstremno. Ne onako hladno kako je bilo u siječnju.
  • Za subotu se čini suho i djelomično sunčano. Ujutro hladno s mrazom i mjestimičnom maglom, a tijekom dana će temperatura zraka prijeći u lagani plus. Biometeorološka situacija bi trebala biti povoljna i zdrava.
  • U nedjelju je opet moguće nešto više oblaka, a temperatura zraka će ostati zimska – noću u minusu, a danju u plusu.

Prognozu napisao Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 kn/min. iz fiksnih te 4,78 kn/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 6.2.