Svijet oko nas 09.10.2017. 11:50. Zadnja izmjena: 09.10.2017. 12:00.

Kupite sok od aronije!

Suradnja OPG-a Lesjak i udruge za sindrom Down Međimurske županje

Listopad je mjesec kada slavimo osobe s sindromom Down i pokušavamo osvjestiti okolinu o njihovim mogućnostima i postignućima. Ovaj mjesec učite o sindromu Down i potaknite okolinu da postanu svjesni da osobe s sindromom Down mogu postići sve što požele i razbijte im predrasude!

Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vam sigurno promjeniti stereotip o osobama sindromom Down:

  • Sindrom Down nije bolest ,nego genetsko stanje izazvano prisutnošću 21.kromosoma
  • Sindrom Down je dobio naziv po liječniku koji ga je otkrio -dr, John Langdon Down
  • Unatoč brojnim uvjerenjima, ljudi s sindromom Down nisu uvijek sretni. Oni proživljavaju svaku emociju isto kao i svi ostali ljudi.
  • Vanjski izgled osobe ,posebno lica ,ne utječe na njihovu kognitivnu sposobnost.To što netko ima više fizičkih karakteristika sindroma Down ne znači da ima manji IQ
  • 1983. Godine prosječni životni vijek osobe s sindromom Down je bio 25 godina .Danas je 60 godina
  • Osobe sa sindromom Down mogu postići brojna postignuća u sportskim ,glazbenim i likovnim smjerovima.

Listopad je mjesec svjesnosti o sindromu Down, stoga je OPG Lesjak odlučio ovaj mjesec u suradnji sa udrugom za sindrom Down Međimurske županje organizirati promotivnu prodaju matičnog soka od aronije sa eko certifikatom po cijeni od 70 kuna. Sokove su ukrasili novim etiketama u čijoj su izradi sudjelovala djeca iz Udruge, nacrtavši prigodan crtež.

Od svake prodane litre soka ide 15 kuna Udruzi za sindrom Down Međimurske županije. Sredstva prikupljena od prodaje soka idu za kupnju rekvizita za motoričke poligone i opremanje kabineta za fizikalnu terapiju. Svoje narudžbe možete javiti na kontakt brojeve OPG-a 098 813 730 ili Udruge 091 4546 015 ili na njihove Facebook stranice (Aronija OPG Lesjak i Udruga za sindrom Down Međimurske županije).

Izvor: Dario Lesjak