Svijet oko nas 05.04.2017. 14:07. Zadnja izmjena: 05.04.2017. 14:09.

Ilegalna odlagališta

Svakog tjedna u Doliću u Mihovljanu se pojavi nova hrpa smeća

Predsjednik mjesnog odbora Mihovljan Josip Jezernik ponovo je ovih dana istaknuo problem koji mještane muči već godinama, a to je ilegalno odlaganje otpada u šumama i uz poljske putove Mihovljana.

– Nije u redu što rade pojedinci, a ja više nemam ideja kako bi problem odlaganja smeća u prirodi riješili, rekao je J. Jezernik koji je svojevremeno predložio da se dijelovi sa strane puta ograde kako bi bacanje otpada s prikolica i iz auta bilo onemogućeno no sve to zakonski, zbog vlasništva, za sad nije moguće.

– Imamo ideje za rješavanje problema, ali mnogima, čije odobrenje je potrebno, one ne odgovaraju. Borimo se protiv onečišćenja okoliša na sve načine. U jesen je u ovom predjelu bio i bager kojim je uklonjen otpad, no, začas se pojavilo novo smeće. Bilo je tu cijelih hrpa starog krumpira koje su, sudeći po količini, izbačene s kiperica, a često među smećem nađem i fascikle s osobnim podacima pa točno znam tko ga je bacio. Ima tu građevinskog materijala, tehnike, plastike, igračaka…, objašnjava što sve nalazi na poljskom putu u dijelu Mihovljana zvanom Dolić pokazujući na najnovije hrpe.

Travanj je u znaku Dana planeta Zemlje, pa se i u Mihovljanu održavaju razne akcije čišćenja i uređenja mjesta u koje se uključuju mjesne udruge, ali i pojedinci. – Već smo ovih dana počistili dio poljskih putova i zahvalan sam mještanima koji se uključuju u ekoakcije, ali već znam scenarij- čisto bude par tjedana, a onda ću ponovo naći nove hrpe ilegalno odbačenog otpada, ogorčeno je kazao predsjednik mjesnog odbora koji ne odustaje od borbe s vjetrenjačama.