Svijet oko nas 14.08.2019. 08:36. Zadnja izmjena: 14.08.2019. 08:37.

Donji Vidovec

Tko je bio najpreciznije ruke ispod vidovskog mosta?

Lov na zlatarski prsten, manifestacija koju organizira udruga Moto nautički klub „Vidovski zlatari“, ove je godine održana deveti put na svima već poznatoj lokaciji kanala HE Dubrava, „Vidovskom mostu“. Manifestacija je započela u podne mimohodom kroz Donji Vidovec te odavanjem počasti braniteljima povodom Dana domovinske zahvalnosti, dok je natjecateljski dio počeo u četrnaest sati okupljanjem ekipa ispod vidovskog mosta. Lov na zlatarski prsten je događaj koji je povezan s tradicijom ispiranja zlata u Donjem Vidovcu, ali i poveznica s legendom o hrabrim Vidovskim vokima koji su sudjelovali u borbi protiv Turaka.

Natjecanju je pristupilo devetnaest ekipa, a najuspješniji su bili Josip Habijan, Božidar Njari i Marinko Čmrlec iz ekipe “Kalanica ulica”, drugo mjesto je osvojila ekipa “Zlatna sredina” u sastavu Mira Pongrac, Rudi Pongrac i Darko Vugrinec, a treće mjesto je pripalo ekipi  “Fljojsari I” koju su činili Darko Punčikar, Vedran Klarić i Mijo Kolarić.

Cijeli događaj se odvijao pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec, a sve ekipe pozdravili su predsjednik „Vidovskih zlatara“ Nenad Lukša, zamjenik župana Josip Grivec i načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin, a samo natjecanje je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec. Nakon proglašenja najboljih ekipa, posjetitelji su mogli uživati u panoramskoj vožnji Dravom te demonstraciji ispiranja zlata.

Izvor: Martina Kovač Radmanić