Svijet oko nas 15.09.2020. 10:55. Zadnja izmjena: 15.09.2020. 10:58.

Tajnoviti svjetovi

TV voditelj Kristijan Petrović istražuje: Vještice su gorjele i u okolici Čakovca, našao sam dvije...

Da mu je novčić za svaki put kad su ga pitali ili čak bez pitanja ustvrdili da je sotonist, poznati varaždinski televizijski novinar Kristijan Petrović (43) danas bi bio iznimno bogat čovjek. No, čovjek u crnom – doista, kaže, u svojem ormaru nema odjeće drugih (ne)boja – iako se odavno naviknuo na šaputanja da je Luciferov sljedbenik i pripadnik raznih loža i sekti, na takve tvrdnje odmahuje rukom. Ono što jest, je strastveni istraživač i poznavatelj mračnog i okultnog, vođen prvenstveno zdravom ljudskom znatiželjom i težnjom za proširivanjem znanja iz kulturološke antropologije, povijesti, etnologije i drugih znanosti. 

Na pragu tridesetih godina, govori, taj je hobi prerastao u strast i ljubav, a istraživanje i kopanje po ne tako dostupnoj literaturi postajalo je sve žustrije. Svoja je istraživanja i saznanja sakupljena iz brojnih knjiga, kao i čačkanja državnim arhivima diljem Hrvatske, ali i Austrije i Italije, odlučio podijeliti s javnošću pa je nedavno krenuo s ciklusom predavanja o vješticama, vampirima, duhovima i drugim onostranim bićima i pojavama koje su duboko ukorijenjene u našoj povijesti i folkloru. Nakon Varaždina i Ludbrega, u subotu je Kiki i na preloškoj marini okupljenima iznio svoju priču o nečastivima, ženama koje se još od početka čovječanstva spominju kao one koje plešu između svijeta živih i mrtvih – o vješticama ili, domaćim jezikom rečeno, coprnicama. 

Više o tome u tiskanom izdanju lista Međimurje od 14. rujna.


Nečastive i u Čakovcu

Ako ste propustili predavanje Kristijana Petrovića u Prelogu, propušteno možete nadoknaditi u Čakovcu, 23. rujna u Muzeju Međimurja Čakovec, a o nečastivima će uskoro govoriti i u Nedelišću. U Varaždinu, 16. rujna, u koncertnoj dvorani HNK-a otvara temu ukoričene strave odnosno povijesti horor književnosti, a u listopadu će se okrenuti još jednoj temi koja ga posebno intrigira – Samhainu odnosno najzlokobnijoj noći u godini, danas poznatijoj kao Halloween ili Noć vještica.