Svijet oko nas 27.03.2017. 11:58. Zadnja izmjena: 27.03.2017. 12:01.

Projekt „Eko inicijative“

Tvrtka LPT d.o.o. obilježila Svjetski dan voda edukacijom i čišćenjem okoliša

Kako bi išla ukorak s današnjim svijetom, koji je svjestan ugroženosti okoliša, tvrtka LPT d.o.o. pridružila se „Eko inicijativi“ matične korporacije Leggett & Platt. Radi se u sustavu upravljanja okolišem, koji je pokrenut s ciljem unaprijeđenja već otprije snažne okolišne orijentacije tvrtke. “Kroz Eko inicijativu u mogućnosti smo analizirati i bolje razumjeti utjecaj naših proizvodnih procesa, energenata, sirovina i gotovih proizvoda na okoliš te shodno tome poduzimati odgovarajuće mjere kako bi se eventualni štetni utjecaji minimalizirali“, kaže Mario Matić, voditelj projekta Eko inicijative.

U okviru projekta „Eko inicijative“ naša je tvrtka odlučila organizirati i pokrenuti različite društveno odgovorne akcije. Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, ugostili smo učenike Osnovne škole Hodošan. Cilj posjete je bio podići svijest učenika o problemima zagađenja voda i ograničenosti vodnih resursa, educirati ih o važnosti pravilnog sortiranja otpada i uštedi energenata te kako sami mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Učenike smo proveli kroz naše pogone, pokazali im proizvodne procese i ukazali im što sve poduzimamo po pitanju zaštite okoliša. Upoznali ih smo ih kako se čuva zdravlje radnika, kako se sigurno kreće po označenim zonama, kako se sortira otpad, kako se izdvaja i čuva opasni otpad. Učenici završnih razreda također su imali prilike upoznati nova zanimanja.

Posjet je završen kratkom prezentacijom, o samoj „Eko inicijativi“ tvrtke LPT d.o.o. i Svjetskom danu voda. Naposljetku je održan i kviz u kojem su učenici imali priliku pokazati svoja znanja iz područja zaštite okoliša.

U subotu, 25. ožujka naša tvrtka, LPT d.o.o. organizirala je akciju čišćenja okoliša oko ribnjaka SRD Glavatica, u Otoku. Sudionici ove eko-akcije su očistili okoliš oko ribnjaka i uz glavnu cestu. Količina i vrsta otpada koju smo prikupili ukazuje na činjenicu da svijest pojedinaca i čitave zajednice o važnosti očuvanja prirode i dalje nije na adekvatnom nivou. Naime, uz samu cestu sakupili smo najraznovrsniji otpad - plastične vrećice, boce, odjeću, auto gume pa čak i otpadna motorna ulja.

Možemo zaključiti da su ovakve eko akcije uvijek dobro došle i da ih nikada ne može biti previše. Stoga ovim putem apeliramo na ostala poduzeća, udruge i pojedince neka daju svoj doprinos u čišćenju okoliša i očuvanju prirode.

Izvor: Sanja Koprivec