Svijet oko nas 07.04.2016. 13:45. Zadnja izmjena: 15.04.2016. 10:17.

Ogledi o vodnom fenomenu

U čakovečkoj knjižnici povodom Svjetskog dana voda predstavljena knjiga "Međimurske retencije"

Povodom Svjetskog dana voda u čakovečkoj je knjižnici predstavljena knjiga pod naslovom Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu. O sedam retencija na području Međimurja u knjizi govore dr.sc. Mihaela Mesarić, Monika Cindrić, prof. kemije i biologije te dr.sc. Ines Virč.

Retencije su u knjizi sagledane iz tri različita kuta. Jedan kut je geomorfološki i on proučava položaj retencija u geografskom prostoru i što one predstavljaju iz aspekta geografske znanosti. Drugo poglavlje govori o botanici, odnosno o flori koja na njima raste čime uvelike doprinose krajobraznoj raznolikosti prostora u kojem se nalaze. Treće poglavlje je jezikoslovno i bavi se njihovim nazivima.

Retencije su vodno-gospodarski objekti koji zadržavaju velike količine vode koje tijekom obilnijih oborina dolaze potocima iz gornjeg Međimurja te sprječavaju poplave. U pedesetak godina koliko postoje ta umjetna jezera, iako do sada nisu sustavno istraživana, postala su stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Zabilježene su pojave rijetkih i ugroženih vrsta poput ptica vodomara i bukoča, ali i ugroženih biljaka.

Temu je pratila i izložba fotografija retencija postavljena u Knjižnici čiji su autori Siniša Golub i Vjeran Žganec-Rogulja.