Svijet oko nas 23.03.2020. 19:31. Zadnja izmjena: 23.03.2020. 19:34.

Stožer civilne zaštite

Upute koje se odnose na zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, upute

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je dana 23. 03. 2020. godine donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj s ciljem smanjivanja mogućnosti daljnjeg širenja bolesti COVID-19 na područjima gdje postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti.

Iznimka glede zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka se odnosi na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe
  • izvješćivanje javnosti (novinari)
  • stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta, za djelatnike u poduzećima izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u tom poduzeću.

Ravnatelji i direktori javnih ustanova ovjeravaju propusnice za djelatnike koji rade na poslovima opskrbe određenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti (novinari), putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Liječnik obiteljske medicine potpisuje propusnicu za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Lokalni gradski/općinski stožeri civilne zaštite potpisuju propusnice osobama koje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština i sl. moraju napustiti mjesto prebivališta.

Sve osobe prilikom ulaska i izlaska s područja u kojima postoji povećani rizik od prijenosa bolesti moraju posjedovati valjanu propusnicu, te poštivati mjere socijalnog distanciranja i ne zadržavanja na javnim prostorima.

Propusnica, bez obzira tko je izdaje, treba sadržavati ime i prezime osobe vlasnika propusnice, razlog odobrenja te vrijeme za koje se propusnica izdaje.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća, osobe se mogu javiti nadležnom gradskom/općinskom ili županijskom stožeru civilne zaštite.