Svijet oko nas 07.09.2017. 07:20. Zadnja izmjena: 07.09.2017. 07:25.

Donja Dubrava

Već cijela Hrvatska zna gdje raste najukusniji luk

Kada je 2015. godine dobravski ljuk uvršten na spisak autohtonih sorta povrća u Hrvatskoj stigla je potvrda Donjodubravčanima u nastojanjima da široj javnosti pokažu i da što više mladih zainteresiraju za zdrav način ishrane. Najveće zasluge za postojanje ove tradicionalne manifestacije pripadaju supružnicima Sabol, pokojnoj Slavici i Josipu. On je i danas prvi čovjek ove manifestacije koja je u nedjelju, 27. kolovoza održana 11. put. U organizaciju su se uključili Općina Donja Dubrava, Duga, a pokrovitelj je Međimurska županija.

Predstavilo se 49 izlagača iz šest županija. I ako su ljuk i jela od njega zauzimala središnje mjesto manifestacije, na tezgama su se našli i drugi, ekološki uzgojeni proizvodi.

Na službenom otvaranju je općinski načelnik Marijan Varga izrazio radost što manifestacija raste te zahvalio svima, pogotovo izlagačima, koji su toga dana došli u ovaj međimurski kutak. Dr. sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva, govorio je o nastojanju  struke i zaljubljenika u bogatu tradiciju ovog kraja da dobravski ljuk zauzme više mjesto u sortimentu povrća. Stoga ne čudi što je luk uvršten na sortnu listu RH. Oduševljenje rastom manifestacije u dvorištu doma kulture Zalan, gdje se manifestacija odvijala, nije krio ni Josip Sabol, danas izvršni direktor manifestacije. Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman otvorila je priredbu pohvalivši napore Međimuraca. Tu su bili  i Josip Grivec, također zamjenik župana, te načelnici susjednih međimurskih općina i iz Mađarske.

U program su se uključile i članice podružnice umirovljenika iz D. Dubrave, Crvenog križa i Udruge žena pripremivši jela od luka te brojne druge specijalitete. Zanimljiva je bila izložba članica mjesne Udruge žena pod nazivom Iz bakine škrinjice, špajza i kuhinje. Sudjelovali su i slikari - Donjodubravčanin Zoran Horvat i Franjo Mustač- Medarov iz Svete Marije, a drugu godinu zaredom su dio svog bogatog programa predstavili članovi KUD-a Podturen.

Kao i ranijih godina dobro je bilo posjećeno predavanje Željka Sobotke, dipl.ing. kem.  Po njegovim riječima, dobravski ljuk je najukusnija autohtona sorta luka u Hrvatskoj. Otvorenje su uljepšali i cimbalisti Dražen Balog i Vilim Čituš, recitatorica Dina Zvonar te župni pjevački zbor, te članovi KUD Seljačka sloga D. Dubrava, a program je vodila Janja Kovač. Branitelji iz mjesne udruge pripremali su topli obrok za sve sudionike.