Svijet oko nas 11.03.2017. 10:53. Zadnja izmjena: 11.03.2017. 10:58.

Povodom Dana žena

Žene su preopterećene, ali o tome ne govore

- Slavim Dan žena, kako ne! Nakon posla se izvedem na frizuru i masažu, posvetim se sama sebi i uživam, kaže Čakovčanka Rada Magić (57). Tako je provela i ovaj 8. ožujka, datum koji se od početka dvadesetog stoljeća diljem svijeta posvećuje ženama i njihovoj borbi za ravnopravno mjesto pod Suncem s muškarcima. No, ni stotinjak godina marševa kojima su se izborile za svoja prava, položaj žena nije se puno promijenio, smatra Rada. - Više sam ljuta, nego zadovoljna. I kad sam bila mlada društvo je bilo patrijarhalno, no, čini mi se da je danas to puno izraženije. Žene kao da su zarobljene, preopterećene ali to neće priznati. Tako su odgajane. Muškarci i dalje  dominiraju, smatra.

Ipak, zanimanje za koje se školovala i kojem je posvećena više od 30 godina, doživljava se kao - tipično žensko. Odgajatelji su (i dalje) uglavnom žene, pa iznimka nije ni Dječji vrtić Cipelica u Čakovcu - od 86 zaposlenika čak 83 su žene! - Još uvijek je ili-ili, želimo li napredovati na poslu, za to moramo žrtvovati privatni život, smatra Milana Stanivuković (33) iz Savske Vesi. Majka je dviju djevojčica od dvije i pet godina i nastoji ih, kaže, odgajati da budu jake i samosvjesne. - Žene se ne potiče da kažu što misle, čak i kad su u pravu. Ipak, ja imam svoje mišljenje i ne bojim se izraziti ga i želim da moje kćeri budu kao ja, odlučna je.

Svoju je obitelj nedavno osnovala Hana Zrna (25) iz Podturna. Čine je, zasad, samo ona i suprug, no, uz smijeh kaže da je s njim jednim kao s troje male djece. Ipak, kad šalu stavi na stranu, ispliva gorka istina. - Kako uopće razmišljati o obitelji kad nemate stalno radno mjesto? Bez financijske sigurnosti koje ono pruža - nemoguće, a žene su po tom pitanju još uvijek u gorem položaju nego muškarci, kaže Hana.

Borba za prava žena, nije gotova, suglasne su. Žalosti ih i što je pojam feminizma danas iskrivljen - kad se žene i pokušaju za nešto izboriti, doživljava ih se, kažu, kao "babe" koje urlaju na ulicama i mrze sve što je muško. U poslu koji rade, zaključuju Rada, Milana i Hana, puno mogu postići u odgoju budućih naraštaja i vlastitim angažmanom pridonijeti promjeni uvriježenih stavova.

Izvor: Bojana Španiček Kanoti