Svijet oko nas 18.10.2017. 22:13. Zadnja izmjena: 18.10.2017. 22:18.

Dan zahvalnosti

Zvonaši i dalje nenadmašni u jesenskim špelancijama u Maloj Subotici

Zahvalni na obilju kojim ih je za marljiv rad u poljima, njivama, vrtovima i voćnjacima i ove godine nagradila međimurska zemljica, mještani Male Subotice, predvođeni tamošnjim KUU-om Zvon, priredili su župnome dvorištu u nedjelju, 8. listopada, Dan zahvale za plodove zemlje. Cjelodnevno druženje započelo je svetom misom zahvalnicom, nakon koje su brojne udruge s područja općine prodajom delicija, kolača i rukotvorina prikupljale sredstva za sumještane u potrebi.

A nakon zajedničkog obroka, red je došao na novitet kojim je manifestacija ove godine dopunjena – izbor za najbolši zdigani kolač, najbolšu rakiju i najbolši liker.

Tešku je zadaću kušanja i odabira najboljih na sebe preuzeo žiri: načelnik Valentino Moharić, zamjenik načelnika Mladen Lacković, župnik Đuro Vukalović, te Zvonašice Josipa Vugrinec i Gordana Kovačić. S osam prijavljenih orehnjača i zdiganih kolača nije im se bilo teško uhvatiti u koštac, no kušati ukupno deset likera i rakija bilo je teško bez da im barem malo, kazala je J. Vugrinec, ne izgore uha.

Ocjene su ipak donijeli čiste glave, a pobjednicima su proglašeni Marija Šantavec iz Palovca za najbolji zdigani kolač, Liljana Šipuš ispred udruge Sport za sve iz Male Subotice spremila je najbolji liker, domaći drenek, a Marijan Cerovec iz malosubotičkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ispekao je najbolju rakiju.

Nakon što su im podijeljene simbolične nagrade, na red je došao i najzabavniji dio manifestacije, tradicionalne jesenske špelancije. Četiri ekipe okušale su se u disciplinama svojstvenima našem kraju – ružđenju kuruze, koštaju graha, gemištanju, drvenom skijanju i vožnji s teligama črez kmicu. Nakon simpatičnih okršaja i nadmetanja koja su izazivale salve smijeha, pobjeda je još jednom pripala ekipi KUU-a Zvon – Mariju Jankoviću, Stivenu Ivkoviću, Juri Jurasu, Barbari Križaić i Luciji Kovačić. U njihovu taboru pobjeda na jesenskim špelancijama nije nikakva novost – višegodišnji su prvaci koje ni ovaj put s trona nisu uspjeli maknuti drugoplasirani iz ekipe Vrba, ni Eko udruga Sveti Rok Benkovec koja je zauzela treće mjesto, a ni najmlađi Bezimeni koji, iako su završili na začelju, zaslužuju posebnu pohvalu za trud.

Pohvala svakako ide i Zvonašima i svima koji su se uključili u organizaciju i realizaciju još jednog cjelodnevnog druženja, dana stvorenog da se stvaraju nove uspomene i sjećanja na kojima mještani Male Subotice mogu biti zahvalni.