Tragovima prošlosti 03.10.2017. 21:07. Zadnja izmjena: 03.10.2017. 21:13.

Retrovizor

1975. godine u Pretetincu položen fini sloj asfalta,1998. godine u Međimurju 6597 nezaposlenih

24. rujna 1975.- Pretetinec: Položen i fini sloj asfalta

Početkom ovog mjeseca varaždinsko poduzeće VARKOM završilo je radove na polaganju finog asfaltnog sloja ulicama mjesta, u dužini od 2,4 kilometra. Vrijednost ovih radova iznosila je 850 tisuća dinara, a sredstva su osigurana putem redovnog samodoprinosa i namjenskog doprinosa. Ovih dana uređene su i bankine, i to na taj način da ih je svako domaćinstvo uredilo ispred svoje stambene zgrade. Osim ove akcije, Mjesna zajednica vrši pripreme za izgradnju nove trafo-stanice i adaptaciju Vatrogasnog doma.

18. rujna 1981.: Obilježen mjesni praznik u Martinu na Muri

Žitelji Mjesne zajednice Martin na Muri u nedjelju su svečano i u veselom raspoloženju obilježili dvanaesti po redu Mjesni praznik i početak berbe grožđa. Ova zanimljiva turističko – zabavna manifestacija okuplja svake godine velik broj učesnika. Priredbu je minule nedjelje promatralo nekoliko tisuća posjetitelja. Najzanimljivija je bila karavana starih zanata. U povorci su se našli kolari, tesari, tišlari i mnogi drugi, koji su već pomalo zaboravljenim alatima i priručnim strojevima pokazali kakvim su se sve poslovima bavili naši stari. (I.J.)

19.rujna 1986.: Slavlje na Grebengradu

U nedjelju je Planinarsko društvo Železna gora iz Čakovca, na Sletu planinara Hrvatskog zagorja i Međimurja na Grebengradu primilo prijelazni pehar kao najbolje planinarsko društvo tokom 1985. godine. Tu odluku donijelo je Predsjedništvo Planinarskog saveza Hrvatske na osnovi izuzetnih rezultata čakovečkih planinara koji su šezdesetu godišnjicu organiziranog planinarstva u Međimurju tako okrnuli i ovim peharom. Ono je to i zaslužilo. Otvorilo je Međimurski planinarski put i uspješno organiziralo Slet planinara Hrvatskog zagorja i Međimurja u Balgovcu, te Savjetovanje u Štrigovi. (Vesna Horvat)

17. rujna 1993.: Proslava druge obljetnice zauzimanja vojarne u Čakovcu

Na današnji dan prije dvije godine pripadnici tadašnje Teritorijalne obrane, odreda Narodne zaštite, policijske snage i pripadnici drugih hrvatskih oružanih postrojbi iz Međimurja zauzeli su čakovečku vojarnu takozvane JNA. Nekoliko dana ranije u hrvatske su ruke pale karaule u Donjoj Dubravi i Kotoribi, a nešto kasnije karaule u Goričanu. Sve je, zahvaljujući mudrosti i odlučnosti naših ljudi, prošlo bez razaranja i žrtava, pa je podsjećanje na te značajne dane time ispunjeno dodatnim zadovoljstvom. (DM)

23. rujna 1998.: U Međimurju 6597 nezaposlenih

Na kraju kolovoza na Zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Čakovec, bilo je evidentirano 6597 nezaposlenih osoba, što čini povećanje za 2,3% s obzirom na prethodni mjesec, i čak 10,3% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najviše je nezaposlenih radnika bez zanimanja (1189), slijede pomoćni radnici (281), građevinski radnici (206), prodavači (272), automehaničari (199) i srednji ekonomisti (130). Veći dio nezaposlenih i dalje čini muškarci (55,3%). S evidencije je brisano 213 osoba, od čega 123 zbog zaposlenja. (TH)