Tragovima prošlosti 14.11.2017. 22:28. Zadnja izmjena: 14.11.2017. 22:28.

Tragovima prošlosti

1982. Međimurka otvorila vrata, 1987. raste Depandansa

10. studeni 1976.: Vodovod sve bliže

Radnici čakovečke Hidrotehnike nedavno su započeli radove na polaganju tlačnog voda od crpne stanice u Nedelišću do prepumpne stanice u Lopatincu (na slici). Dužina tlačnog voda je 7800 metara i do sada je postavljen dio željezničkog prijelaza kod Dunjkovca. Dnevno se, naime položi cijevi u dužini od 300 do 400 metara, ovisno o konfiguraciji tla. Bude li i nadalje pogodno vrijeme očekuje se da će radovi biti završeni u predviđeom roku ili s eventualnim malim zakašnjenjem, za što postoje opravdani razlozi.

12. studeni 1982.: Međimurka otvara vrata

Nakon rekordno brze izgradnje, svega devetnaest mjeseci, danas u 13.30 sati nova robna kuća Trgocentra otvara vrata svojim prvim potrošačima. U izgradnju i opremu Međimurke utrošeno je oko 344 milijuna dinara, točno prema planskim veličinama. Robna kuća raspolaže s ukupno 9345 kvadratnih metara prodajnog, skladišnog i drugog poslovnog prostora smještenog na četiri etaže. Zapošljavat će 150 radnika, a planirani godišnji promet u prvoj godini poslovanja iznosi 610 milijuna dinara.

6. studeni 1987.: Raste depandansa

Samoupravna interesna zajednica mirovinsko-invalidskog osiguranja Varaždina i GK Međimurje sklopili su ugovor o gradnji depandanse čakovečkog Doma umirovljenika, posao s kojim se krenulo krajem lipnja. Rok za izgradnju depandanse je 14 mjeseci, a vrijednost posla je preko 2 miljarde dinara. Projekte je izradio Projektni biro Kombinata, a depandansa se gradi sistemom apartmanskih jedinica. Na gradilištu se trenutno nalazi 150 građevinara, a objekt bi do Dana Republike trebao biti pod krovom. (M.Šarić)

6. studeni 1992.: Svijeće za štrigovske žrtve

Više stotina građana Štrigove i ostalih mjesta okupilo se na Dan mrtvih u Repovoj šumi, kako bi odali počast štrigovskim žrtvama, ubijenim na Veliki petak 1947. Godine. Nakon što je štrigovski župnik Leonard Logožar blagoslovio zajedničku grobnicu, o žrtvama jugokomunističke vladavine govorio je aktivist HDZ-a Franjo Videc. On je između ostaloga rekao da je povijest već osudila počinitelje zločina, te da je pravda na kraju ipak pobijedila.Uz blagoslov, upaljene su svijeće te položeno cvijeće, kao sjećanje na žrtve. (š)

12. studeni 1997.: Pume darovale krv

Proteklog ponedjeljka organizirano je dobrovoljno davanje krvi u čakovečkoj vojarni Nikola Šubić Zrinski. Ovaj puta krv su darovali pripadnici 7. Gardijske brigade stacionirani u našoj vojarni. Djelatnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu prikupili su od popularnih Puma stotinjak doza krvi. Inače, pripadnici ove proslavljene brigade rado se odazivaju na pozive županijskih bolnica iz Čakovca i Varaždina kada je hitno potrebna pomoć, točnije krv, nekom bolesniku. Za uzvrat što su učinili ovo humano djelo, vojnici su dobili pojačani obrok te dva slobodna dana koja će iskoristiti tijekom mjeseca. (BoK, Snimio D.Lesar)